La Diputació de Castelló es suma a la Xarxa de la Memòria Històrica

213

La iniciativa està impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP)

La Diputació de Castelló s’ha sumat a la Xarxa de Memòria Històrica impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), de la qual formen part 129 localitats, incloses les ciutats de València, Alacant i Castelló. La incorporació a la Xarxa s’ha materialitzat en una reunió telemàtica que ha comptat amb la participació del secretari general de la pròpia Federació, Vicent Gil, i amb la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica de la Conselleria de Transparència, Toni Serna.

La diputada provincial, Tania Baños, ha destacat que «som la primera Diputació que s’uneix a aquesta xarxa, la qual cosa dóna bon compte que el restabliment de la Memòria Democràtica és una prioritat per a la Diputació de Castelló». Ha sigut una trobada en el qual Baños ha subratllat que el pressupost de l’àrea ha experimentat un important increment en 2021, fins a situar-se en 170.000 euros, amb el qual entre altres accions, es continuarà col·laborant en les campanyes d’exhumacions. També ha comunicat que el seu departament està treballant en la creació d’un mecanisme per a la concessió d’ajudes que donen resposta a les iniciatives que arriben des dels ajuntaments.

No obstant això, la diputada ha assenyalat que el gran objectiu d’aquest mandat ha de ser el d’institucionalitzar les polítiques a favor de la Memòria Històrica, «perquè quede garantit que, governe qui governe, siga un assumpte que romanga en a l’agenda de la Diputació».

D’altra banda, Baños ha destacat la importància de la Xarxa de Memòria Històrica de la FVMP «per a fer pinya entre les institucions i els càrrecs públics compromesos amb aquestes polítiques, perquè els enemics de la Memòria estan ben organitzats per a acoquinar amb querelles a alcaldesses, alcaldes i regidors, a fi d’impedir que les generacions actuals coneguen la història tal com va ocórrer i que les víctimes del franquisme recuperen la dignitat que en el seu moment els va ser arrabassada».