La Diputació de Castelló dissenya un Pla de Cooperació històric de 15 milions d’euros que potenciarà els fons econòmics per als pobles xicotets

555
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha destacat aquest matí «l’històric» Pla de Cooperació en el qual està treballant la institució provincial, que arribarà aquest 2022 als 15 milions d’euros i que suposarà una «important injecció econòmica perquè els nostres municipis puguen atendre la despesa corrent que suporten als ajuntaments».

Martí, acompanyat pels diputats d’Hisenda, Santiago Agustí; Cooperació, Ximo Huguet; Desenvolupament Rural, Santi Pérez, i Promoció Econòmica, Pau Ferrando, ha traslladat als representants del Partit Popular -Ciutadans s’ha absentat- els criteris en els quals està treballant l’equip de govern format per PSVP i Compromís, «perquè tenim clar que cal aplicar una discriminació positiva perquè els més xicotets puguen veure incrementada una ajuda que és fonamental per a fer front a les despeses municipals.

El Fons de Cooperació contempla en conjunt un total de 21 milions d’euros, dels quals sis milions són aportats per la Generalitat i altres 15 milions per la Diputació. D’aqueixos 15 milions de la institució provincial, sis es distribuiran seguint els mateixos criteris que marca la Generalitat, alguna cosa que cal complir per Llei. Dels 9 restants, una gran part es pretén distribuir seguint els criteris que s’han aprovat per al Pla Castelló Avança -un pla biennal de 30 milions per a inversions-, «que són els que ens permetran aqueixa discriminació positiva».

José Martí ha explicat que «s’ha apostat per aquest sistema perquè l’objectiu que teníem era doble: cobrir les necessitats dels pobles més xicotets per a augmentar els diners que reben del Fons de Cooperació i, de manera paral·lela, esmorteir l’efecte negatiu que pot suposar per a les ciutats de major grandària».

Per posar un exemple, un municipi d’uns 120 habitants que va rebre entre Generalitat i Diputació 12.500 euros en 2020, amb aquest increment del Fons i les noves variables podria arribar fins als 80.000 euros en 2022.

Evolució

L’evolució del Fons de Cooperació en aquests anys ha sigut notable. L’actual corporació va apostar per la seua aplicació com a novetat per a 2020, any en què la Generalitat va aportar 5,6 milions i la Diputació es va sumar amb la mateixa quantitat, per a arribar en conjunt a 11,2 milions. L’any passat no sols es van aportar aqueixos 5,6 milions si no que es van doblar, aportant la Diputació per si sola 11,2 milions, que al costat dels 5,6 de la Generalitat va elevar la xifra als 17,8 milions.

Ara, per a aquest 2022, s’han pujat aqueixos 11,2 milions de la Diputació fins als 15 milions, que sumats als 6 milions del govern autonòmic deixaran una xifra final de 21 milions d’euros.

Mancomunitats

En la reunió, a més, s’ha traslladat a l’oposició la intenció de l’equip de govern d’obrir una línia d’ajudes específica de despesa corrent per a les mancomunitats de la províncies ja que estan excloses del Fons de Cooperació. L’objectiu és poder incorporar romanents en les pròximes setmanes per a fer-lo efectiu.

Ple de març

Amb tot això, l’equip de govern ha traslladat a l’oposició tota la documentació perquè estudien la proposta, amb l’objectiu final de poder aprovar-lo en el ple de març.