La Diputació de Castelló coordina 750 efectius de bombers, 200 vehicles i cinc mitjans aeris per a protegir la província davant el risc extrem d’incendis

702
PUBLICITAT

La Diputació de Castelló manté mobilitzats el Consorci Provincial de Bombers davant l’alerta extrema per incendis forestals en tota la província. L’avís coincideix amb el que s’espera que siga un dels episodis de calor més intensos de l’estiu. Durant aquest cap de setmana, la previsió apunta al fet que els termòmetres aconseguisquen els 40 graus en diferents punts del territori. Per tant, des de la Diputació ja han extremat totes les precaucions possibles. 

S’han coordinat un total de 750 efectius, 200 vehicles i cinc mitjans aeris perquè es puga actuar ràpidament en cas d’emergència. D’eixos 5 dispositius aeris, 3 són avions Air Tractor i 2 són helicòpters dotats d’Unitat Helitransportada de Bombers Forestals. A més, s’han sumat 4 parcs de Bombers Professionals, 5 parcs de Bombers Voluntaris, 18 unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci Provincial, una unitat de Maquinària i Logística (UML) i una unitat de voluntaris de Protecció Civil de Diputació amb funcions preventives i de suport logístic. 

El diputat provincial de Bombers, Abel Ibáñez, ha explicat que les previsions de l’Aemet i de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències “apunten a un risc d’incendi que serà molt alt els pròxims dies, per la qual cosa tots hem de tindre especial cura per a evitar cometre qualsevol imprudència que poguera provocar un incendi”.

Ibáñez també ha recordat que s’ha d’evitar encendre cap tipus de foc, qualsevol tipus d’activitat agrícola o tasca que necessite maquinària o eines que puguen produir espurnes o calor. Per la qual cosa, tampoc és aconsellable evitar circular amb vehicles de motor per camins forestals.

Si qualsevol persona veu un fum “que cride immediatament al 112, perquè és preferible rebre diverses trucades que retardar la mobilització pensant que algú haurà avisat”, afegeix Abel Ibáñez, qui subratlla que “en cas de produir-se un incendi s’han de seguir en tot moment les indicacions dels serveis d’emergència”.

Per part seua, Fernando Kindelán, cap de la secció forestal del departament de bombers de la Diputació de Castelló, reconeix que “tenim al davant uns dies molt complicats, tal vegada els més difícils de tot l’any”. Al seu judici, després dels continus episodis d’altes temperatures durant tot l’estiu “la vegetació de la majoria de les nostres muntanyes es troba en una alta disponibilitat per a cremar”, sentencia el cap de secció forestal.

Al pròxim episodi amb previsió de temperatures extremes, cal sumar-li humitats molt baixes i possibilitat de vent de component oest. Estes condicions, com bé assenyala Kindelán, poden fer que “en cas de produir-se un incendi, la seua evolució puga ser molt desfavorable amb avanços molt ràpids i violents”. Per això, des del Consorci de Bombers demanen a tota la ciutadania extremar la precaució. Això comporta principalment “tindre especial precaució les zones d’habitatges disseminats o urbanitzacions situades en enclavaments forestals, creant i mantenint netes de vegetació franges perimetrals entorn de les edificacions”, recorden des del Consorci.