La Diputació de Castelló construirà dos pous a Sorita i Forcall en el marc de la xarxa d’interès de proveïment d’aigua

275
Presentació de la xarxa d’interès de proveïment d’aigua

La Diputació Castelló construirà dos pous per a l’abastiment hídric, a la comarca dels Ports, un a Sorita i un a Forcall. Ambdós estan inclosos dins de la xarxa d’interès de proveïment d’aigua de l’ens provincial, que compta amb un pressupost total de 206.292.520,76 € i que està incorporada en el Pla Director de Proveïment d’Aigua potable de la província de Castelló (PDA). Així ho ha fet públic el president de la Diputació José Martí a Castelló, en presència de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i del diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia. El pou de Sorita tindrà un cabal de 200 l/s i el de Forcall de 100 l/s.

José Martí presentant la xarxa d’interès de proveïment d’aigua a la Diputació de Castelló

El projecte s’emmarca en un nou paradigma per a la gestió de l’aigua a les comarques castellonenques amb l’objectiu de garantir el subministrament d’aigua per tota la província. “El Pla afectarà tant a l’aigua d’ús domèstic com industrial, a la costa i a l’interior i en un context d’emergència climàtica. L’existència de recursos hídrics és fonamental a l’hora d’impulsar polítiques relacionades amb el repte demogràfic i la lluita contra la despoblació” explica Martí.

Per aquesta raó, en el passat debat sobre l’estat de la província, el president Martí va proposar a tots els grups un pacte sobre política hídrica, que va tirar endavant el passat 10 de novembre en una reunió presidida pel consens.

El Pla Director de l’Aigua “és el projecte estrela de la Diputació”, naix amb l’acord de tots els grups i transcendirà a diverses corporacions i mandats, «raó per la qual resulta tan important el consens polític aconseguit».

Per part seua, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi García, ha defensat que “l’aigua tinga un preu únic i solidari amb els municipis, per a poder compartir-la i que arribe a tothom·.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha felicitat la Diputació per implicar-se en garantir “el benestar de tots els veïns i veïnes de la província garantint un servei bàsic fonamental”.

A més de les dues noves infraestructures hídriques de Sorita i Forcall en destaquen tres més de nova creació a Pedroses (100 l/s) i quatre incorporades sense utilitat actualment a Alcalà (amb cabal de 135 l/s) i tres a Canet (de 100 l/s de cabal). També s’utilitzaran les dessaladores de Cabanes (21,5 hm³/any, amb ampliació prevista de 43 hm³/any) i Moncofa 10,5 hm³/any ampliables a 21 hm³/any).