La Diputació de Castelló avança en la digitalització de l’ús de l’aigua per millorar la detecció de fugues

650
PUBLICITAT

La Diputació de Castelló ha aprovat les bases per sol·licitar les ajudes per a l’elaboració de projectes de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua (PERTE). Els porjectes asseguren la detecció de perdudes en la xarxa d’aigua potable i la qualitat de les estacions depuradores entre altres.

José Pascual Martí García, president de la Diputació, ha destacat que des de la seua àrea es treballa amb un doble objectiu: «corregir les desigualtats territorials mentre aconseguim la descarbonització progressiva del cicle urbà de l’aigua en totes les localitats». El president també ha defensat que es tracta d’una ferramenta per transformar i modernitzar els sistemes de gestió de l’aigua en els nostres pobles, tant en el cicle urbà com en el regà i la indústria.

La digitalització es basa en tres elements com són els sensors intel·ligents, els sistemes de comunicació i les plataformes d’anàlisi big data de tota aquesta informació. Aquest projecte preveu ampliar la sensorització existent en les infraestructures i punts de controls del cicle de l’aigua, incorporant nous mecanismes automatitzats i noves xarxes de transmissió de dades per a integrar-les en la Plataforma Smart Villages.

Objectius del PERTE

Per a donar suport als municipis de la província i tindre accés a les diferents línies de finançament propostes en el PERTE, la Diputació està desenvolupant un projecte per a la digitalització del cicle urbà de l’aigua amb l’objectiu de detectar de manera ràpida les perdudes en la xarxa d’aigua potable, siga per fugues o consums no controlats, mitjançant la realització i anàlisis de balances, tant en l’abastiment en alta com en la xarxa de distribució.

Per altra banda, també comprova la correcta dosificació del clor en l’aigua potable, el control efectiu dels volums d’aigua i la possible ampliació de la monitoratge a altres paràmetres indicadors de la qualitat de l’aigua de consum.

Aquest sistema de digitalització també detecta el coneixement de desbordaments al domini públic hidràulic del sistema de sanejament en episodis de pluja, la monitoratge de la qualitat dels afluents de les estacions depuradores d’aigües residuals, així com el desplegament de xarxes de telecomunicacions municipals que fan possible la digitalització del cicle de l’aigua.

Antecedents

El passat 9 de juny, el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) va traure a consulta pública les bases de la primera convocatòria del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua per a abastiment urbà, en la que s’estableixen els mecanismes per a concedir ajudes a la digitalització del cicle de l’aigua urbana per 200 milions d’euros, destinades a agrupacions de municipis que representen a més de 20.000 habitants.