La Diputació de Castelló activa un dispositiu especial del Consorci de Bombers davant l’alerta taronja activada per al dimarts

331
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

Els serveis d’emergència demanen a la població mantenir la precaució davant la possibilitat que es registrin pluges amb acumulats de fins a 100 mm/12h

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha activat el seu dispositiu especial per a atendre emergències davant l’alerta per fortes pluges decretada per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per a tota la província  durant tota la jornada del dimarts 22 d’octubre.

Les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia Aemet han portat a la la Generalitat Valenciana, a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre), a activar la preemergència nivell taronja per temporal mediterrani en tota la província de Castelló, per la qual cosa el departament de bombers de la Diputació està treballant per a intervenir de manera immediata davant qualsevol incidència derivada d’aquesta situació.

La previsions de la Aemet indiquen que des de les 00h del dimarts dia 22 i fins a les 00.00h del dimecres dia 23 es preveu un episodi de pluges fortes la incidència final de les quals a la província pot variar segons diversos factors, per la qual cosa es recomana un seguiment de l’actualització en les previsions i avisos. En qualsevol cas, actualment es preveu una situació de fortes pluges amb possibilitat d’acumulats de fins a 100mm/12h i 20mm/h.

Al mateix temps, Aemet preveu ratxes de vent de fins a 80 km/h, i en el litoral fenòmens costaners amb vents de força 7, i ones de 2 a 3 metres amb principal incidència entre les 06.00h i les 15.00 del dimarts dia 22. En qualsevol cas, es recomana seguir la informació actualitzada de la Aemet (https://twitter.com/aemet_cvalencia) i del Consorci Provincial de Bombers (https://twitter.com/siab_castellon)

La Diputació, amb això, té operatius els 4 parcs de bombers professionals de la província situats a Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe, a més dels 5 parcs de bombers voluntaris d’Onda, Llucena del Cid, Benassal, Morella i Atzeneta, en els quals estan disposats un total de 26 camions autobomba donats suport per 52 equips d’acovardeixi dividits en 10 electrobombas, 34 motobombas i 8 turbobombas. És important destacar que entre les electrobombas hi ha 2 que tenen capacitat per a acovardir un gran cabal d’aigua i 1 especialitzada en l’acovardeixi de sòlids i fangs. El dispositiu inclou a més 15 camions autobomba de les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana que estan assignades al Consorci Provincial de Castelló.

El CPBC també té activades la Unitat de Rescat de Muntanya (URM) i la Unitat de Rescat Aquàtic (URA) amb efectius distribuïts pels 4 parcs de bombers professionals.

La Unitat de Rescat Aquàtic disposa de:

– 1 vehicle de remolc dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat amb material per a escometre qualsevol rescat en terra o mar.

– 2 embarcacions zodiac de rescat en baix calat.

– 3 motos aquàtiques de rescat.

– 5 pots de rescat en zona d’aigües estancades.

– 3 embarcacions semirrígidas bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Orpesa i Borriana.

Igualment es troba operativa la Unitat de Maquinària i Logística (UML) per a reforçar els dispositius de bombers. Compta amb maquinària pesada i equips d’acovardeixi de gran cabal. També pot actuar després de les pluges en zones en les quals hi hagi infraestructures danyades.

La UML disposa de:

– 3 pales frontals carregadores.

– 1 pala mixta.

– 3 camions polivalents amb grua.

– 3 tractors amb calaix traílla.

– 1 rulo compactador i equipament auxiliar.

A més s’ha activat una unitat de voluntaris de Protecció Civil de la Diputació de Castelló amb disposició per a actuar de forma immediata com a suport logístic del dispositiu del bombers.

Consells per a la població

Les previsions meteorològiques poden sofrir canvis, per la qual cosa recomana a la població que estigui al corrent a través dels mitjans de comunicació i de AEMET i GVA112 de la informació del temps i dels possibles avisos que puguin realitzar-se.

Ha d’evitar-se la conducció per carretera i en cap concepte es travessaran zones que estiguin inundades, llits i barrancs. Tampoc és oportú programar activitats de muntanyes, especialment en les zones pròximes als llits dels rius i barrancs.

Dins de la llar, és important revisar les canalitzacions i baixants, així com assegurar-se que els desguassos de terrasses exteriors estiguin nets per a evitar acumulacions d’aigua. En cas d’emergències, ha de dir-se immediatament al 112.