La Diputació custodiarà durant cinc anys els fons del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló

779
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El president Martí explica que es tracta d’un arxiu amb 493 documents que seran accessibles online per als investigadors i el públic en general

El president de la Diputació, José Martí, ha anunciat que la Junta de Govern aprovarà demà dimarts el contracte de cessió al Fons Històric de la institució provincial durant un període de cinc anys de l’arxiu de documents elaborat pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. Són 493 documents que permeten estudiar una part molt important de la història contemporània de la província de Castelló, en el període comprés entre la II República, la Guerra Civil i el franquisme. Un material de «extraordinari valor» que serà accessible als investigadors i al públic en general a través de la pàgina www.dipcas.es. Inclou originals en paper i digitalitzats aportats per les famílies de les víctimes, i còpies digitalitzades procedents d’arxius nacionals, autonòmics i locals.

Segons ha explicat Martí, amb la signatura de l’acord la Diputació es compromet a custodiar, catalogar, conservar i digitalitzar el material cedit, la qual cosa, en la seua opinió, «constitueix una gran notícia per a la província de Castelló, perquè contribuirà a aportar llum sobre un període molt convuls i traumàtic de la nostra història recent».

En idèntics termes s’ha manifestat la diputada provincial de Memòria, Tania Baños, qui ha lamentat que les associacions que treballen en aquest camp no hagueren sigut tingudes en compte en la Diputació fins que l’estiu passat es va produir el canvi de govern. Segons ha explicat, «era molt important fer un pas avant per a dignificar a les víctimes d’aquesta part tan trista de la nostra història, que mai més ha de tornar a repetir-se».