Nota de premsa de la Diputació de Castelló

 • El Govern Provincial consolida la seua aposta per la recuperació del patrimoni cultural i històric com a actiu per als municipis

 • Moliner: “No pot estar en millors mans que a les del poble, treballarem junts per convertir-lo en un continent d’oportunitats”

  La Diputació de Castelló cedeix la propietat de l’emblemàtic edifici històric Colomer Zurita a l’Ajuntament de Morella després d’haver invertit en la seva millora més d’un milió d’euros des de 2015. Així ho ha anunciat el president provincial, Javier Moliner, al costat del alcalde del municipi, Rhamsés Ripollés, després de visitar les últimes actuacions de millora que acaba de concloure el Govern Provincial. Es tracta d’un gest històric que aporta al municipi un immobiliari construït a finals del segle XIX, de gran calat en la trajectòria històrica del municipi i que el Govern Provincial ha sofert importants estructures de millora.

  El president Moliner ha assegurat que “estic convençut que aquest emblemàtic edifici no pot estar millor que les mans del poble i treballarem conjuntament per ser un contenidor d’activitat i oportunitats i tornar a recuperar el pols de Morella”.

  Més d’un milió d’euros invertits en la seva millora

  A principis de 2015, la Diputació de Castelló va aprovar la substitució de cobertes i reparacions de façanes a l’edifici. L’objecte d’aquesta actuació pressupostada en 620.000 euros va ser reconstruir i reparar l’envoltant exterior de l’edifici amb l’objectiu de paralitzar els danys que esia provocant la dura climatologia hivernal de Morella.

  El 2017 la Diputació va procedir amb una inversió de 116.728 euros a la millora de seguretat de l’edifici amb una actuació d’emergència que va permetre evitar desprendiments amb el muntatge d’un gran sastre en la façana. Una tasca que va continuar amb més pressupost a finals d’aquest mateix any al invertir 113.311 euros per substituir totes les pèrdues i finestres de l’edifici.

  La última de les actuacions, inaugurada avui pel president Moliner, ha estat la completa substitució de la coberta i el sostre de l’edifici, que ha suposat una inversió de 300.000 euros per part del Govern Provincial.

  El alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha reiterat “el gran significat que té per a Morella l’edifici, no només per la seva dimensió i ubicació, sinó pel que ha estat aquest edifici en la part educativa per a gran part de la població de Morella. D’aquí la preocupació que teníem per l’estat que tenia l’edifici. Per tant, avui és un dia important en el que constatem la intervenció que ha realitzat la Diputació per assegurar l’edifici en aquesta part estructural, i gràcies al treball conjunt que venim fent el codo a la codificació amb la Diputació que podrem establir en els propers mesos una fulla de ruta clara de treball perquè, com va dir el president Moliner, aquest edifici sigui una oportunitat per a Morella “.

  Un edifici amb molta activitat pel Sexenni

  Cal tenir en compte que la col·laboració de la Diputació per fer de l’edifici Colomer Zurita l’epicentre de la vida cultural de Morella ha estat una constant.

  Així, el president Moliner va formalitzar el passat mes de març un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament del municipi pel qual es cedeix l’ús de l’immoble per a que servís de seu on preparar els innombrables treballs artesanals que convoquen les festes del Sexenni.

  Ara, amb la conclusió de les obres, la Diputació culmina la retirada de sancions perquè la façana i les calles mostrin el seu millor aspecte a les festes del Sexenni del municipi.

  Multiplicar les oportunitats de Morella i Els Ports

  Aquesta actuació sobre l’edifici Colomer Zurita és un pas més en la consecució d’una important injecció d’inversió impulsada pel president Moliner per multiplicar les oportunitats turístiques de la comarca dels Ports a través de la valorització dels recursos històrics dels seus municipis.

  Així, aquesta cessió i les obres executades al Colomer Zurita se sumen a altres com la rehabilitació a la Casa SantJoans de Cinctorres, o les que s’estan portant a terme per millorar les carreteres als Ports, una actuació històrica per al desenvolupament de noves oportunitats en aquesta comarca de l’interior provincial.