La Diputació aprovarà en 2020 el major avançament de tresoreria de l’última dècada en injectar més de 53 milions de liquiditat econòmica als ajuntaments

648
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El president de la institució, José Martí, destaca “l’esforç econòmic que s’ha realitzat perquè els nostres municipis disposen de manera ràpida de més fons per a atendre les necessitats dels seus ciutadans i ciutadanes en l’actual emergència sanitària, econòmica i social”

La Diputació de Castelló aportarà als ajuntaments de la província el major avançament de tresoreria de l’última dècada, la qual cosa permetrà als consistoris locals “disposar de liquiditat per a poder atendre les necessitats dels seus veïns i veïnes en l’actual situació d’emergència sanitària, econòmica i social”, segons ha destacat el president de la Diputació, José Martí.

Des de gener a maig la Diputació ha avançat ja 50.237.318 euros als ajuntaments de la província que ho han sol·licitat, partida que es veurà incrementada les pròximes setmanes amb una quantitat entorn dels 3 milions d’euros, per la qual cosa es tancarà l’any 2020 amb més de 53 milions, “unes xifres que no s’havien aconseguit des de fa anys”, subratlla José Martí.

Respecte a 2019, seran prop de 8 milions d’euros més els que rebran els ajuntaments d’avançaments de tresoreria, números que es disparen a 18 milions d’euros més aquest 2020 respecte a 2016, quan els avançaments als consistoris locals es van quedar en els 35,3 milions d’euros.

Les bestretes de Tresoreria són una fórmula habitual de la institució provincial, que permet avançar diners als ajuntaments que tenen delegada en la Diputació la recaptació dels seus impostos municipals, una injecció econòmica de la qual poden fer ús encara que no s’haja cursat fins i tot el cobrament de les taxes als contribuents.

Sobre aquest tema, José Martí ha recordat que “els ajuntaments ens han traslladat la necessitat de disposar de liquiditat per a activar plans i actuacions que permeten fer front a la complicada situació que ha provocat la pandèmia del coronavirus, i des de la Diputació estem fent tot el que és a la nostra mà perquè tingues recursos econòmics”.

Per al president de la Diputació, «el paper del municipalisme ha de ser capital per a fer front a la crisi econòmica i social”, per la qual cosa considera que els ajuntaments han de ser clau per a aconseguir arribar en les millors condicions a la denominada com a Nova Normalitat”.

En la mateixa línia s’ha expressat el diputat provincial d’Hisenda, Santiago Agustí, qui insisteix que “aquest equip de govern ha deixat «que una de les seues principals apostes és dotar de liquiditat als ajuntaments de la província, perquè creiem en la seua majoria d’edat per a la presa de decisions”.

Quantitats avançades

La Diputació va iniciar els avançaments de tresoreria el mes de gener passat, quan va habilitar més de 43 milions d’euros per a distribuir entre 69 municipis i dos consorcis, la qual cosa els va permetre comptar amb una important quantitat de diners, a interés zero, per a escometre actuacions en benefici dels ciutadans, que es va anar nodrint de posteriors peticions.

El mes d’abril passat, es va activar l’ordre de pagament d’un segon avançament extraordinari de 5 milions d’euros de tresoreria a la qual es van poder acollir aquells municipis que no van sol·licitar l’avançament en el primer termini ordinari que es va donar a la fi de 2019 i aquells altres que, havent-lo fet, no van aconseguir el topall legal del 75% de la seua presumible recaptació per IBI i IAE.

En aquests moments es treballa ja en un tercer avançament, d’uns 3 milions d’euros, recollit en els plans de suport als municipis de la província per a la reactivació econòmica i social de la província. En aquests moments s’està ultimant la fórmula per a la sol·licitud i repartiment dels diners, que suposarà finalment arribar als 53 milions d’euros d’avançament de tresoreria en 2020.