La Diputació aprova les bases del Pla #ReactivemEmpreses d’ajuda als sectors més afectats per la pandèmia, dotat amb 5 milions d’euros

545
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat les bases de #ReactivemEmpreses, dotat amb 5 milions d’euros, un programa de concessió de subvencions als ajuntaments de la província perquè, al seu torn puguen, procedir a l’activació d’ajudes municipals per a les pimes i microempreses dels sectors més afectats per la pandèmia. En les bases s’inclou un llistat dels sectors als quals poden orientar-se aquestes ajudes, no obstant això, cada municipi, atés el criteri d’autonomia municipal que reconeix la Diputació, pot destinar-les a aquells que, a partir de l’anàlisi de la seua realitat local, consideren oportú. En el llistat que proposa la institució provincial s’inclou, entre altres empreses, a les agències de viatges, empreses de turisme actiu, indumentaristes, artistes fallers, farmàcies rurals, empreses de transport discrecional, floristeries, lloguer d’articles d’oci o esportius, orquestres, ceramistes o productors de formatges o vins.

El president Martí considera que l’aprovació de les bases del #ReactivemEmpreses suposa una gran notícia per a la província de Castelló perquè “estem al maig i ja hem aprovat transferències directes per valor de quasi 37 milions d’euros a través de diferents fons perquè els ajuntaments puguen generar activitat econòmica, ajudar a les seues empreses i crear llocs de treball”. Els fons referits són el Pla Resistir, el Pla 135 d’Obres i Serveis, el Fons de Cooperació Municipal, #ReactivemObres i #ReactivemEmpreses. A ells cal sumar les ajudes a l’oci nocturn en les quals treballa el Patronat Provincial de Turisme.

Sobre aquest tema ha assenyalat que “quan presentem els pressupostos de #ReactivemCastelló de 2021 vam dir que eren uns comptes públics excepcionals i històriques per a un moment excepcional i històric, i gràcies a la implicació dels treballadors de la casa, estem actuant amb la major celeritat possible, malgrat els condicionants administratius que imposa l’arquitectura legal per la qual es regeixen les administracions públiques”.

En idèntic sentit s’ha manifestat el diputat de Cooperació amb els Ajuntaments, Ximo Huguet, qui ha destacat que “amb la suma d’aquests fons, més el pla d’ocupació per a contractacions temporals i les ajudes socials, els ajuntaments rebran enguany al voltant de 45 milions d’euros”.

Sobre l’aprovació de #ReactivemEmpreses, Huguet ha assenyalat que és un programa que “naix de les taules de diàleg impulsades pel president Martí i respon a la voluntat de l’equip de govern de reactivar la província minimitzant l’impacte de la crisi originada per la pandèmia”.

Declaració institucional Zones ZEC

Durant la sessió s’ha aprovat una declaració institucional llegida pel president, que ha comptat amb el suport de PSPV-PSOE, PP, Compromís i Ciutadans, en la qual se sol·licita que la Generalitat Valenciana revise les normes de gestió aprovades per a les Zones Especials de Conservació (ZEC) ja declarades i que “aclarisca i matise millor les activitats a desenvolupar en aqueixes àrees que permeten la sostenibilitat territorial amb unes normes que tinguen com a base l’equitat de tots els actors influents”.

En l’exposició de motius s’advoca per fer compatibles la conservació dels hàbitats naturals amb les activitats socials, culturals i econòmiques de la població que resideix en els municipis afectats, “en la majoria dels casos, xicotets pobles d’interior assotats per la despoblació”.

Autopistes i autovies

D’altra banda, el ple de la Diputació ha adoptat, amb el consens de tots els grups, la decisió d’instar el Govern d’Espanya a deixar exempts de pagament als usuaris d’aquelles vies en les quals fins fa poc va haver-hi peatge, com en el cas de l’Autopista AP-7 al seu pas per Castelló. En el text també se sol·licita l’aplicació d’idèntic criteri en la CV-10 i l’Autovia Mudèjar (A-23), perquè ambdues “puguen donar servei de vertebració en les zones despoblades”.

Els grups representats en la institució provincial també demanen l’obertura d’un procés de diàleg amb totes les forces polítiques, econòmiques i socials per a arribar a un acord sobre el finançament de les autopistes i autovies de l’Estat. A més, s’insta el Govern central que continue realitzant les millores pendents.

En opinió del diputat provincial de Carreteres, Santi Pérez, “del que es tracta és de fer justícia perquè cal tindre en compte casos com el de Castelló en el qual els usuaris de l’AP-7 van estar pagant peatge durant mig segle, mentre en altres territoris les vies ràpides eren de lliure accés”.

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha valorat “molt positivament” el “rebuig unànime” al pagament de les autovies de l’Estat espanyol plantejat pel govern central. “No podem ser nosaltres, que hem estat pagant les autopistes fins fa un any, qui paguem un nou tribut”, ha argumentat. En tot cas, el portaveu valencianista considera que cal encarar seriosament el debat sobre les vies de comunicació de l’Estat i plantejar alternatives al transport privat mitjançant la defensa dels serveis de transport públic, com el tren. En aquest sentit, Garcia ha demanat centrar l’atenció sobre la “recuperació de les freqüències de rodalia cap al Nord” de la província de Castelló, “l’electrificació del ramal de la línia C5, de Sagunt cap a Segorbe-Caudiel”, així com prioritzar “la recuperació del descompte del bitllet d’anada i volta” amb l’objectiu “d’avançar en una mobilitat comunitària de qualitat, imprescindible per a encarar, també, la lluita contra el canvi climàtic”.

Rodalia

També hi ha hagut consens sobre el servei de Rodalia que presta Renfe, adoptant-se l’acord de sol·licitar al Govern d’Espanya que execute el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana, la recuperació immediata de les dotze freqüències diàries entre Castelló de la Plana i Vinaròs i l’increment de freqüències en la línia Sagunt-Caudiel. A més, se sol·licita que es contemple l’habilitació d’una parada a Santa Magdalena de Pulpis en el servei de connexió entre Castelló i Vinaròs.

Suport al sector pesquer

Un altre dels acords per consens del ple ha sigut el suport a les reivindicacions del sector pesquer provincial, la petició que el Govern d’Espanya elabore un Pla Global de Viabilitat de la Pesca Mediterrània, la defensa del sector en les institucions de la Unió Europea i l’adopció de mesures que permeten l’augment de la quota pesquera de tonyina roja per a la flota artesanal mediterrània. També se sol·licita que les embarcacions costaneres puguen decidir els dies de pesca o de profunditat.

Altres acords

Durant la sessió plenària també s’ha procedit a l’aprovació inicial del Reglament pel qual es regula la prestació del servei de gestió tècnica en matèria d’enllumenat públic a les entitats locals de la província i el dictamen d’aprovació de l’adhesió a la xarxa d’entitats locals per a desenvolupar els ODS de l’agenda 2030 de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Felicitacions

Al començament del ple el president ha felicitat la diputada Marta Barrachina pel seu recent nomenament com a presidenta del Partit Popular i a Salvador Aguilella com a secretari secretari general. També ha donat la benvinguda a María Ángeles Pallarés pel seu nomenament amb portaveu adjunta del Grup Popular i ha tingut unes paraules de reconeixement per a Elena Vicente-ruiz, a la qual substitueix.