La Diputació aprova el protocol de creació del Consorci Provincial d’Aigües per a garantir aigua en tot el territori

654
PUBLICITAT

El ple de la Diputació de Castelló ha donat llum verda avui amb els vots de PSPV-PSOE, Compromís, Partit Popular i Ciutadans a l’aprovació del conveni interadministratiu per a la creació del Consorci Provincial d’Aigües de Castelló, una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, que quedarà adscrit a la pròpia Diputació. Es formalitza el primer pas per a la creació del Consorci Provincial, un organisme que naixerà a partir dels dos existents en l’actualitat, de la Plana i el Pla de l’Arc, al qual posteriorment podran adherir-se els municipis de la província.

L’objectiu del nou organisme serà el desenvolupament de l’activitat encaminada a la gestió del proveïment d’aigua en alta a les entitats consorciades, amb la finalitat d’aconseguir un desenvolupament territorial sostenible basat en un subministrament d’aigua adequat als municipis, tant en quantitat com en qualitat, i en una uniformitat del seu preu en l’àmbit territorial.

El Consorci s’ocuparà d’explotar i mantindre la xarxa en alta formada per les captacions, sondejos, plantes de tractament i depòsits, així com les conduccions entre aquestes infraestructures i des de les mateixes fins als depòsits municipals existents en l’actualitat o fins al punt de lliurament que es designe. Fixarà un preu uniforme en tot el territori, amb independència de la forma en què es preste la gestió del servei pels municipis.

El president de la Diputació, José Martí, assenyala que «hui és un dia important, aprovem el protocol que suposa la primera pedra del futur Consorci Provincial d’Aigües de Castelló, estem posant les bases perquè en tots els municipis de la província hi haja aigua de qualitat per a tothom i per sempre, a un preu assumible, que a més serà el mateix en el conjunt del territori». Afegeix que «si de veritat estem disposats a donar la batalla a la despoblació, hem de garantir el subministrament hídric a tots els municipis perquè sense aigua no hi ha economia, sense economia no hi ha llocs de treball i sense llocs de treball no hi ha vida».

Per part seua, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha agraït el consens i l’acord de totes les forces polítiques per a fer un pas avant «que segurament és la decisió política més important d’aquesta legislatura». «L’aigua és imprescindible per al desenvolupament social i econòmic dels nostres municipis, i l’aprovació d’aquest Consorci dona resposta a la necessitat de solidaritat, d’anar tots junts en aquest recurs tan valuós», ha explicat Garcia. Ha afegit que «estem parlant de garantir el subministrament d’aigua als nostres pobles, amb un preu únic i solidari, i tindre una massa crítica suficient per a captar inversions tant de fons europeus com d’altres administracions», ha conclòs el diputat de Sostenibilitat.

Més aprovacions en el ple ordinari

-Reglament de teletreball

En la sessió plenària de hui també també s’ha aprovat per unanimitat el reglament de teletreball negociat per l’equip de govern amb els representants sindicals, que per primera vegada s’instaura en la Diputació de Castelló i que segons destaca el president Martí, suposa «una decidida aposta per la conciliació familiar».

-Ajudes pels incendis

En la sessió de hui també s’ha abordat l’estat actual de les ajudes de la Diputació Provincial als ajuntaments que van resultar afectats pels incendis del passat estiu. En aquest sentit, en nom de l’equip de govern, el portaveu socialista i diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha recordat que la corporació provincial ja ha realitzat una inversió extra en l’últim trimestre de 2022 en aquests pobles per valor de 145.162 euros per a la reparació i recondicionament de pistes i camins rurals. Amb l’aportació extra després dels incendis la inversió en aquests pobles va acabar sent de 274. 594 euros. Santi Pérez, també defensa la celeritat de l’equip de govern a l’hora d’activar les ajudes als pobles afectats pels incendis del passat estiu i anuncia que en breu es podran signar els convenis singulars amb els romanents