La Diputació acull la pre-estrena del documental Experiment Stuka quan es compleixen 80 anys del ‘Guernica de Castelló’

501
Projecció Experiment Stuka a la Diputació
PUBLICITAT

La Diputació de Castelló va acollir ahir la pre-estrena del documental Experiment Stuka quan es compleixen 80 anys del denominat ‘Guernica de Castelló’, l’ocult bombardeig nazi que va tenir lloc a Benassal, Albocàsser, Ares del Maestrat i Vilar de Canes. El Govern Provincial impulsa aquesta obra audiovisual amb un patrocini de 20.000 euros per a donar a conèixer i dignificar la memòria dels pobles del Maestrat que van patir al maig de 1938 els bombardejos de l’experiment de l’aviació nazi en els quals van morir 38 castellonenques.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha agraït la labor empresa per Óscar Vives, veí de Benassal que va iniciar la recerca, i per tot l’equip que ha participat en el documental. “Parlem d’uns bombardejos d’una magnitud i crueltat molt similars als de Guernica i gràcies al talent cinematogràfic dels seus directors tenim l’oportunitat de presentar-ho a la societat per a reivindicar que no s’oblide el que la humanitat va cometre com a primera base per a no tornar a repetir-ho, i també per a retre homenatge i dignificar a tota aquella gent humil que va morir, a les seues famílies i a tota la societat rural de la nostra terra que va veure assolats els seus pobles i el seu patrimoni”.

És per açò, segons ha explicat el president, que “des de la Diputació no podíem sinó donar el màxim suport a aquesta iniciativa. Perquè els pobles del Maestrat, després de 80 anys, mereixien conèixer la veritat. Que servisca aquest documental per a no oblidar, que servisca per a honrar a les desenes de famílies que ho van perdre tot i als supervivents que han sigut testimoniatge clau per a fer realitat aquesta obra, alguns d’ells ja no estan entre nosaltres però la seua veu ha sigut clau per a donar llum a aquesta història”.

Rafa Molés, director del documental al costat de Pepe Andreu, ha assegurat que “fer aquesta pel·lícula ens ha ensenyat com conèixer la veritat ajuda a guarir les ferides. Hem comprovat com amb el compromís de les persones que van començar a investigar, amb el suport institucional de la Diputació, el testimoniatge i el respatler dels veïns, amb tota aqueixa cadena d’implicació veu la llum una pel·lícula que esperem servisca d’exemple per a altres zones que s’hagen pogut veure afectades de forma similar a la de la província de Castelló”.

Donar a conèixer la història al món
Cal tenir en compte que el documental Stuka ha servit per a donar a conèixer al món, amb una gran repercussió en els mitjans de comunicació nacionals i internacionals, la història del succeït amb aquests bombardejos fruit d’un experiment militar.

Després de la pre-estrena d’ahir s’obri un cicle de presentacions en els municipis protagonistes de la pel·lícula, que també continuarà projectant-se en diversos festivals. Serà a partir de setembre quan es projecte en cinemes per a posteriorment emetre’s en els canals de televisió que ja han adquirit els seus drets d’imatge, entre ells a més de mitjans nacionals, també la televisió pública canadenca, la qual cosa dóna una mostra de la repercussió internacional d’aquesta pel·lícula.