La Diputació activa el procés per a donar més autonomia als municipis sobre la destinació dels recursos que reben de la institució provincial

409
PUBLICITAT
  • José Martí presideix una taula de treball que avança cap a un nou model de concertació “que donarà protagonisme absolut als ajuntaments” a l’hora de dir on destinar els diners que arriben des de la Diputació Provincial

Situar als municipis en el primer pla i donar-los el protagonisme que els correspon a l’hora de decidir a quins projectes volen destinar els diners que reben de la Diputació de Castelló. Aquesta és una de les grans apostes de la institució provincial que presideix des de fa tres mesos José Martí, qui ha insistit avui en la necessitat de canviar el model tradicional de distribució de les ajudes.

“Busquem una diputació que sigui útil i que ofereixi serveis, ajudant els pobles i a les ciutats de la província amb un nou model que busca ser un organisme intermunicipal, no supramunicipal”, assenyala Martí, qui recalca que l’objectiu és aconseguir una institució “de concertació municipal més que de cooperació municipal”, ja que “els ajuntaments seran els protagonistes i la diputació estarà per a ajudar i portar endavant els seus projectes”.

Aquest matí s’ha celebrat la primera reunió entre el govern municipal i els serveis tècnics i jurídics de la Diputació per a estudiar els diferents models de concertació que ja estan funcionant en altres províncies, com les de Huelva, Màlaga o Barcelona, i determinar la forma d’adaptar-ho a les necessitats i a la realitat d’una província, Castelló, amb 135 municipis, molts d’ells de menys de 2.000 habitants.

Es tracta d’un primer pas que ha de buscar el seu encaix jurídic i que obre el camí perquè la Diputació ofereixi un catàleg ampli de serveis perquè siguin els municipis els que decideixin quin necessiten i prioritzar així les inversions per a dirigir-les al que de debò requereix cada localitat de forma individual.

José Martí, que ha estat acompanyat pel diputat provincial de Cooperació i Concertació d’Ajuntaments, Ximo Huguet, i pel diputat provincial Ignasi Garcia, com a membre de l’equip de govern, ha recalcat que si hi ha dos temes que deuen marcar l’agenda de la nova Diputació són els d’intermunicipalitat i concertació”.

Després de la reunió, el president ha insistit que “la transformació per la qual apostem s’ha de basar en escoltar als ajuntaments, portar a la realitat l’autonomia local… En definitiva, que els nostres ajuntaments siguin majors d’edat i que siguin ells els que decideixin les seves prioritats i necessitats”.

Amb això, serà a partir d’ací quan la Diputació Provincial, “com a administració que està per a ajudar-los, estableixi les obres infraestructures, recursos i materials que poden servir-los millor als ajuntaments per a realitzar les seves funcions”. En aquest sentit, José Martí assenyala que la concertació ha començat a caminar, encara que reconeix que “el treball és ingent i requerirà de l’esforç del personal de la casa”.

El procés de concertació es constitueix com un model de gestió que té per objectiu accentuar l’autonomia municipal, potenciar el treball en xarxa, afavorir als governs municipals el compliment dels programes en els aspectes que tenen a veure amb les competències de la Diputació i superar el tradicional model basat en la discrecionalitat, canviant-la per l’acord entre iguals. En definitiva, suposa un gir a l’actual forma de treball.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA