La despoblació en l’àrea de la Diòcesi de Tortosa es debat en Ares

252
Debat sobre despoblació a l'antiga Diòcesi de Tortosa

El dissabte 30 de novembre, el Saló de Plens d’Ares del Maestrat acollirà la XVI Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de l’Antiga Diòcesi de Tortosa en la qual, a través de diverses conferències d’experts, es parlarà sobre les causes i conseqüències de la despoblació als pobles en ella englobats.

A les 9h està prevista la recepció dels inscrits. Després, a la mitja, arrancarà l’acte inaugural amb Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura dels Terres de l’Ebre, Josep Santesmases, president de la CCEPC i vicepresident segon de l’IRMU; Casto Sorlí, president de la Coordinadora d’Entitats del Maestrat, i Ester Querol, alcaldessa d’Ares del Maestrat.

A les 10h arribarà el torn de la primera ponència que porta per títol “Nova ruralitat i despoblament” a càrrec de Vicent Querol, professor de sociologia (UJI i Observatori per al Desenvolupament Sociocultural Rural de Castelló). Després de la pausa, arribarà l’hora d’escoltar la ponència “Terres de l’Ebre: el despoblament com a símptoma, l’estratègia com a tractament” del geògraf Josep Maria Piñol, tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV.

Tot seguit serà el moment de les experiències. Des de FEDINES aporten l’exposició “Patrimoni contra les cordes”, Victòria Almuní i Ferran Torta parlaran de la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l’Ebre, l’associació Maestrat Viu exposarà “Reinventant el Maestrat: propostes contra el despoblament”, i el Centre d’Estudis del Maestrat abordarà la “Memòria del despoblament”.

Una taula redona a les 13h amb tots els participants, la presentació mitja hora més tard dels projectes de la CCEPC i de l’Institut Ramon Muntaner, i el menjar en el Restaurant Coll d’Ares arribaran després.

Finalment, tancarà la programació la visita guiada al nucli urbà i el castell d’Ares del Maestrat. A més, durant la jornada es podrà visitar l’exposició “Memòria glaçada: la gelada de 1956” del Grup Terres de Cruïlla.

 XVI Trobada d'entitats i associacions culturals de l'antiga Diòcesi de Tortosa
Programació de la XVI Trobada d’entitats i associacions
culturals de l’antiga Diòcesi de Tortosa