La de la pedra en sec opta a una candidatura transnacional per a convertir-se en Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco

1177
Curs sobre pedra en sec a la UJI
PUBLICITAT

El suport a la candidatura mitjançant escrits, fotografies i vídeos de col·lectius i particulars que defensen aquest patrimoni és fonamental

Consuelo Matamoros i Javier Martín, del Servei de Patrimoni Cultural de la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, han realitzat una presentació de la candidatura transnacional dels usos de la pedra en sec a la llista representativa de la Unesco de patrimoni immaterial dins del curs d’estiu «El paisatge de la pedra seca a l’interior de Castelló. Tècnica, anàlisi i protecció».

Segons han explicat, la candidatura està formada per vuit països, Xipre i Grècia, com a coordinadors, i Espanya, Croàcia, Suïssa, Bulgària, França i Portugal. En el cas d’Espanya, les comunitats que participen són 10, concretament la Comunitat Valenciana, Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Illes Balears i Galícia. «La pedra en sec a la Comunitat Valenciana és un senyal d’identitat i per tant tenim antecedents d’haver intentat que es reconegueren els valors d’aquesta tècnica. Aquesta candidatura transnacional, encara que siga de patrimoni immaterial, entenem que servirà per a promoure aquests béns i que es mantinguen perquè se seguisquen transmetent els sabers relacionats amb la pedra en sec» ha apuntat Matamoros.

Quant als terminis, han comentat que ha d’estar presentada la candidatura abans de març de 2017, que s’aprovaria en cas de ser positiva per a novembre de 2018. De moment, les comunitats autònomes ja s’han reunit per a tenir redactats els criteris per a demostrar que la pedra en sec és un element que ha de formar part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, per ser una tècnica ancestral considerada per les comunitats com a part de la seua identitat, a més dels seus beneficis mediambientals, entre altres raons; i quina és la seua contribució a la llista representativa, que en aquest cas «permetrà garantir i potenciar la visibilitat a nivell local, nacional i internacional d’aquest patrimoni i que per tant va a contribuir al compromís de la societat en la seua defensa i salvaguardia» han assenyalat.

Ara s’està treballant en els criteris de la fitxa d’inventari, quins són les mesures de salvaguarda que es realitzen per a conservar aquest patrimoni i la participació de la comunitat en aquest sentit, uns punts que han d’estar llests per a setembre de 2016. Així, han fet una crida a tots aquells col·lectius i persones individuals que defensen la pedra en sec i que la treballen i que vulguen recolzar aquesta candidatura perquè col·laboren amb un escrit de suport, fotografies de gent treballant en la pedra en sec o vídeos amb escenes en les quals s’estiga realitzant aquesta tècnica.

Aquelles persones interessades a col·laborar poden enviar un correu electrònic a matamoros@gva.es omartin_fra@gva.es a través dels quals se’ls proporcionaran les directrius per a realitzar el suport a la candidatura.