La cultura ens fa viure

425
Silvia Colom

Silvia Colom. Alcaldessa de Vilafranca

Com seria Vilafranca sense el festival de teatre Capsigrany? Quin poble seríem sense la banda de música, sense l’escola de música que ha possibilitat tantes carreres artístiques? Com seríem si a Sant Antoni no escoltarem l’Alto de la Malea gràcies als actors que es posen en el seu paper cada gener? Quins plaers ens perdríem si la biblioteca no fos un espai de coneixement, sensacions i sentiments? Com va canviar per a mal quan vam perdre el batxillerat i com hem canviat per a bé quan hem recuperat la formació fins als 18 anys evitant que els nostres joves marxen de casa per a formar-se massa prompte. Part de la vida de Vilafranca és el tèxtil i una altra part és la cultura. Com seríem i viuríem el poble sense el nostre teixit associatiu?

Vilafranca ha estat a 2019 i 2020, adaptant-nos a la pandèmia, Capital Cultural Valenciana. Per al poble, i per a tots els qui són protagonistes d’aquesta xicoteta revolució cultural que estem vivint des de fa unes dècades, ha sigut un reconeixement. Un premi a tots els qui treballen i s’esforcen per promoure una cultura activa i participativa. Cal donar les gràcies a la Generalitat Valenciana per haver pensat en Vilafranca, en la seua ànima cultural. I cal donar les gràcies a tota la gent del poble, resident a la vila o no, que fa possible que la música, la lectura, l’escriptura, la fotografia, el cinema, l’escultura… siga un eix vertebrador de les nostres ànimes, del nostre dia a dia. La capitalitat cultural l’hem viscut com sabem, amb senzillesa i amb una aposta per totes les arts amb l’impagable suport rebut.

A la muntanya, allunyats dels centres de població, seguirem apostant per seguir donant vida al poble a través de la cultura: amb presentacions de llibres, exposicions, conferències, festivals, concerts, formació, recuperant el nostre patrimoni material i immaterial … i ho farem amb la gent del poble, amb els que estan tot l’any ací i amb els qui venen sempre que poden, ho farem amb tots els qui fan aportacions perquè formem i cultivem el nostre esperit