La Cova dels Rossegadors: una entrada al món prehistòric per a totes i tots

297
Tourist info benifassà

L’espai d’art rupestre de la Pobla de Benifassà està adaptat a persones invidents

La Cova dels Rossegadors, situada a la Pobla de Benifassà, és un abric de pintura rupestre situat al Parc Cultural de la Valltorta. L’espai, a més de mostrar l’excel·lència de l’art rupestre llevantí, destaca també per la seua accessibilitat, ja que el seu accés s’ha adaptat per a les persones invidents. 

L’adaptació ha estat propiciada per dos motius principals. El primer és que la Cova dels Rossegadors ha facilitat el projecte perquè té un accés molt fàcil. Fins a la mateixa porta d’entrada quasi es pot arribar amb vehicle propi. Aquest és un dels principals avantatges de la cova, donat que la majoria de paratges rupestres es troben en espais de difícil accés. 

En segon lloc, conjuntament amb la millora de l’accés, es van fer una sèrie d’adaptacions d’obra i d’altres lúdiques. Es va fer un passadís amb asfalt que permet que la persona, ajudant-se amb el seu pal, puga llegir el terra per saber la direcció indicada. A més, hi ha unes escales marcades de manera homologada.

Pel que fa a les activitats lúdiques, hi ha una part de lectura en Braille, una altra part de identificació amb el sentit del tacte en figures 3d, i per últim una petita activitat per muntar les escenes en una paret imantada. Com les pintures no es poden tocar per temes de conservació ni tenen un relleu significat per a poder sentir amb el tacte, es va crear un material de lectura en Braille; uns quaderns que parlen sobre les pintures rupestres que es presenten junt a un panell imantat. Les principals figures de les escenes de la Cova dels Rossegadors es van recrear en imants, llavors les persones visitants poden muntar l’escena. Cal destacar, que l’organització també ofereix l’activitat per a persones que no són invidents, amb un antifaç. 

La cova hi és oberta al públic, però la pandèmia de la C0VID-19 ha fet prendre decisions restrictives. Per a poder visitar l’espai s’ha de reservar amb cita prèvia i els grups no han de sobrepassar les 6 persones. 

Font de la imatge de portada: Tourist Info Tinença de Benifassà