La Cova de la Foia de Vilafranca aporta dades clau per conéixer el pas del paleolític al neolític

1192
Excavació arqueològica
PUBLICITAT

Els arqueòlegs Inés Domingo i Dídac Román reben el suport de l’Ajuntament en la seua tasca

La Cova de la Foia de Vilafranca és un jaciment arqueològic clau per comprendre la transició del paleolític al neolític. Aquestes dades s’han conegut gràcies al treball d’Inés Domingo, investigadora d’ICREA (Investigació Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i de la Universitat de Barcelona, i Dídac Román, investigador de la Universitat Jaume I. Com a continuació a anteriors campanyes d’excavació han estat aquest mes de juliol a Vilafranca per aprofundir en els treballs realitzats en anys anteriors.

Les seues investigacions al terme de Vilafranca van començar l’any 2006 amb diverses activitats. Expliquen que a partir d’aquestes primeres excavacions es van anar trobant diverses cavitats que s’han anat estudiant més endavant. Entre aquestes es troba la Coveta de la Foia, el jaciment en el qual porten treballant des del 2015 i encara hi segueixen avui dia. L’excavació d’aquest està obtenint uns resultats molt gratificants sobretot en la conservació de les restes. Afirmen que “es tracta d’un dels jaciments més rics dels que disposem a tota la mediterrània peninsular”.

Conta Dídac Román que el que els porta a fer aquests treballs d’investigació és “la motivació per conéixer quin és el poblament prehistòric en la comarca dels Ports i les comarques del Maestrat”. Amb aquestes excavacions es pretén conéixer la transició del paleolític al neolític, el canvi de la societat recol·lectora i caçadora a una societat agricultora i de poblacions romanes.

Expliquen, com a curiositat, que mitjançant les excavacions es pot esbrinar el paisatge i el clima en què es convivia en aquella època. Han descobert que el territori dels Ports i el Maestrat estava molt poblat al final del paleolític, s’han trobat molts jaciments a Vilafranca, però també a Vistabella, Sorita o Cantavella que afirmen aquesta teoria.

Aquesta recerca forma part d’un projecte finançat per la Unió Europea anomenat Projecte Larcher, que té com a objectiu avançar en el coneixement del poblament i en el vessant patrimonial d’aquest.

Finalment, Inés Domingo i Dídac Román recalquen el seu agraïment a l’Ajuntament de Vilafranca pel suport mitjançant el finançament d’algunes campanyes d’excavació de manera col·laborativa amb les universitats.