La Conselleria de Transició Ecològica ultima tres ordres d’ajudes per a reduir els residus, implantar l’educació ambiental i fomentar l’autoconsum de renovables

415
PUBLICITAT

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ultima tres ordres d’ajudes dirigides a prevenir la generació de residus i fomentar la bona gestió, en el marc del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV). 

Les bases reguladores s’han presentat aquest dimarts en la primera reunió de l’any del Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient (CAPMA), que ha obert la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i que ha servit també per a fer balanç de 2020 i avançar les principals actuacions previstes per al 2021. 

Les ajudes en matèria de qualitat i educació ambiental es destinen a les entitats locals i a les associacions i fundacions de defensa del medi ambient amb implantació en la Comunitat Valenciana. 

La primera d’elles es destina a actuacions de foment de la prevenció en la generació de residus, a través de la recollida selectiva i la preparació per a la reconversió en recursos dels residus domèstics. 

La segona acompanya als municipis en la implantació de la figura de l’educador o educadora ambiental, que recull el PIRCV, mentre que la tercera té com a objectiu minimitzar els residus generats a través del «comportament cívic proactiu compromès amb el respecte al medi ambient i amb els principis de la transició ecològica i l’economia circular». 

Les bases reguladores apliquen criteris de transició justa en tant que el percentatge subvencionat és major per als municipis amb un menor número de població censada. 

«La despoblació, majoritària en els entorns rurals, és un factor de desequilibri entre municipis que ha de ser atès i corregit», ha explicat el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer. 

Aquestes ordres no han estat les úniques presentades en la trobada del CAPMA, jornada en la que també s’han traslladat aspectes com la implantació i gestió d’instal·lacions de producció i autoconsum d’energia elèctrica de fonts renovables. Es tracta d’unes ajudes alineades amb el decret llei de mesures per a accelerar i afavorir les instal·lacions d’energia renovable.