La Conselleria de Sanitat confirma que el 20% de la població valenciana fuma

60
PUBLICITAT

‘Protegir els més joves’ és el lema de l’Organització Mundial de la Salut per al Dia Mundial sense Tabac, que se celebra hui

La prevalença del consum de tabac en la Comunitat Valenciana ha disminuït prop d’onze punts percentuals, segons les dades disponibles en l’última Enquesta de Salut de la Comunitat Valenciana, amb un descens molt més acusat en els homes (de 38% a 22,9%) que en les dones (de 24,1% a 17,5%) en els últims quinze anys i, actualment, se situa en el 20,2%. Són les dades publicades coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, que se celebra hui sota el lema ‘Protegir els més joves’.

Per part seua, la prevalença de consum de tabac en els últims 30 dies entre els estudiants d’Ensenyaments Secundaris de 14 a 18 anys, segons l’enquesta ESTUDES 2023, se situa en el 19,7% en la Comunitat Valenciana (1,3 punts per sota de la prevalença a nivell nacional, que és del 21%). Quant a la mitjana d’edat d’inici en el consum diari de tabac és als 14,2 anys en els nois i 14,8 anys en les noies (lleugerament més tard que la mitjana d’edat d’inici nacional: 14,1 en els xics i 14,6 en les xiques).

En aquest sentit, ‘Protegir els més joves’ és el lema triat enguany per l’Organització Mundial de la Salut amb motiu de la celebració del Dia Mundial sense Tabac, el 31 de maig. Amb aquest objectiu, la directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha visitat el Col·legi Natzaret d’Alacant, que ha obtingut el primer premi del concurs ‘Classes sense fum’ per a la prevenció del tabaquisme, dirigit a escolars de primer d’Educació Secundària Obligatòria de la Comunitat Valenciana.

Altres iniciatives

L’audiovisual aborda la història del tabac, la publicitat i els perjudicis del seu consum. Per part seva, l’aplicació mòbil trasllada la mecànica dels jocs a l’àmbit educatiu respecte a tres categories: ‘Com dir no sense sentir-se malament’, ‘Mites sobre el tabac’ i ‘Repercussions en la salut física, psíquica i social’.

Entre gener de 2023 i maig de 2024, s’han registrat més de 16.000 visites a la web per part de prop de 7.700 usuaris i més de 650 descàrregues de l’audiovisual per a treballar a l’aula.

D’altra banda, l’estratègia de la ‘Xarxa de Platges sense fum’, impulsada en col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, pretén ser un instrument de conscienciació i persuasió per a gaudir d’un entorn afavoridor de la salut.

La xarxa té com a objectius promoure i ajudar les persones a gaudir d’una vida sense tabac, respectar el medi ambient, reforçar el paper modèlic que exerceix la població adulta en la infantil, fer partícip a la població en la presa de decisions saludables i fomentar la desnormalización del consum de tabac en la societat.

A ella pot adherir-se qualsevol ajuntament que decideixi delimitar zones amb la consideració de ‘espais lliures de tabac’ (platges i piscines municipals) de manera parcial o total.

Entre 2020 i 2024 la xarxa de platges sense fum de la Comunitat Valenciana compta amb 30 municipis adherits (deu a Castelló, set a València i 13 a Alacant) que tenen 159 espais declarats lliures de fum, la qual cosa suposa una longitud total de més de 130 quilòmetres.