La Confederació de l’Ebre millorarà la canalització d’aigua entre Forcall i Sorita i crearà un ramal fins Todolella

703
PUBLICITAT

-Nota de premsa de la Confederació de l’Ebre-

Xavier de Pedro, president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, organisme autònom, adscrit al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), s’ha reunit aquest matí a Morella (Castelló), amb el president de la Diputació Provincial de Castelló, Javier Moliner i amb alcaldes, per tractar accions per l’situació de sequera que pateix dins l’àmbit de la Conca de l’Ebre, la subconca del Bergantes i en concret, la comarca dels Ports.

De Pedro ha explicat les actuacions d’emergència que ja està estudiant l’Organisme per solucionar els problemes d’abastament dels municipis amb captacions més vulnerables, que s’han definit, amb l’acord de la Diputació Provincial i dels ajuntaments, com a prioritàries.

S’estudia per això, una actuació en la connexió de proveïment entre Zorita i Forcall, on es planteja redimensionar la canonada principal augmentant el seu diàmetre, a més d’executar la connexió amb el pou existent a Zorita i la construcció d’un ramal a Todolella. Aquesta proposta es remetrà al MAGRAMA per a la seva avaluació com a obra d’emergència davant la sequera que pateix la zona, igual que el possible moblament de pous ja existents.

De Pedro també ha anunciat que s’han encarregat i als estudis tècnics per dissenyar les petites basses laterals que poguessin servir a les demandes d’abastament a la conca del Bergantes i més, ajudar en la necessitat de dotar de recursos per a l’extinció d’incendis a la zona. Amb aquests estudis es definiran la seva ubicació i característiques.
Aquesta mesura va ser anunciada per De Pedro en la reunió celebrada al febrer amb el president de la Diputació a Saragossa, a la seu de la Confederació i respon al reconeixement d’un dèficit estructural en aquesta comarca dels Ports. Així, el nou Pla Hidrològic de la Demarcació de l’Ebre garanteix una reserva de 10 hm ³ no transvasables per la Generalitat Valenciana per cobrir les necessitats d’abastament de població, usos industrials i usos agropecuaris dins dels límits de la Demarcació de l’Ebre, és a dir per la conca del Bergantes castellonenc.

Durant la reunió, el president de la Confederació també s’ha compromès a realitzar actuacions de neteja i millora de la capacitat de desguàs del riu Bergantes.

Situació de sequera

Actualment a la comarca dels Ports i en la conca del Bergantes, segons l’índex de precipitació, elaborat per l’Agència Estatal de Meteorologia, defineix el període que abasta des del setembre passat i fins a l’actualitat, com a molt sec i la pluviometria registrada es situa per sota del 70% de la mitjana normal per la zona. Segons els informes realitzats pel Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) i l’Oficina de Planificació de la Confederació de l’Ebre, en el que portem d’any hidrològic, enlloc de la conca del Bergantes s’ha registrat encara el 70% de la precipitació mitjana normal.  Quant a l’aigua circulant que s’ha registrat gràcies a l’estació d’aforaments (mesura de cabal) A031 del riu Bergantes en Zorita, el cabal mitjà observat, fins al moment, tot just és un 20% de la mitjana dels últims 12 anys.