La Comunitat Valenciana té ja 72 consells locals d’infància i adolescència on participen 1.700 xiquetes i xiquets

128
PUBLICITAT

La Vicepresidència Segona destina en 2023 un total de 900.000 euros per a programes municipals que promocionen els drets i la participació de la infància i l’adolescència

La Xarxa CLIA de consells locals ha crescut en un any un 30 %, i passa de 55 consells en 2022 als 72 constituïts actualment

La Comunitat Valenciana té ja 72 consells locals que funcionen com a òrgans consultius i de participació de xiquetes, xiquets i adolescents en tots aquells assumptes que els afecten, directament o indirectament, en l’àmbit municipal.

Des de la Direcció General de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge s’ha impulsat la Xarxa de Consells Locals d’Infància i Adolescència (Xarxa CLIA) per a donar veu a prop de 1.700 xiquets, xiquetes i adolescents que actualment participen en les estructures dels consells d’infància municipals de la Comunitat Valenciana.

El secretari autonòmic de Família i Servei Socials, Ignacio Grande, ha assenyalat que la participació infantil “és un dels principis bàsics del sistema d’atenció a la infància i adolescència d’este executiu”, i s’evidencia també en la inversió de més de 900.000 euros en 2023 destinats a 112 entitats locals per al desenvolupament de programes que promocionen els drets i la participació infantil i adolescent.

En estos moments hi ha 1.700 xiquetes, xiquets i adolescents que participen activament en estos òrgans consultius. Per àmbit territorial, 254 pertanyen a municipis de la província de Castelló; 1.074 a la província de València, i 372 es troben participant en les estructures de consells de la província d’Alacant.

Ignacio Grande ha valorat l’alta participació dels municipis de la Comunitat Valenciana en estes iniciatives, com ho demostra l’evolució d’estos consells locals, que han crescut un 30 % respecte a l’any passat i passen així de 55 a 72 consells constituïts durant este any.

El secretari autonòmic s’ha referit també als dos òrgans autonòmics que també funcionen de manera activa i participativa: el Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana i el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, els dos com a organismes impulsats per la Generalitat amb l’objectiu de “comptar amb l’opinió de xiquetes, xiquets i adolescents i portar a la pràctica així el seu dret a ser escoltats col·lectivament en els assumptes que els concernixen”.

Ajudes per a programes d’infància

La convocatòria anual de la Generalitat per a programes de promoció dels drets de la infància i l’adolescència impulsa actuacions dutes a terme per les entitats locals per a fer efectius estos drets i promoure la seua participació social activa.

La resolució d’enguany preveu la concessió de 909.831 euros per a 112 entitats beneficiàries. Esta línia de finançament està directament implicada en l’impuls de la Xarxa CLIA, perquè ajuda econòmicament a moltes entitats locals a posar en marxa els consells.