La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha volgut recordar, amb motiu del Dia Mundial contra el VIH i la SIDA que se celebra el dia 1 de desembre, que el mecanisme més freqüent de contagi d’aquest tipus de malalties es produeix per via sexual i el repunt de transmissió del virus, una circumstància generalitzada que també es registra a la Comunitat Valenciana.
Durant l’any 2016 a la Comunitat Valenciana s’ha experimentat un lleuger augment de les infeccions per VIH. S’han detectat 379 casos nous (als quals se sumen 76 casos que van contraure la infecció fora de la Comunitat Valenciana), enfront dels 317 casos en 2015. La taxa d’incidència és de 7,6 casos per cada 100.000 habitants.
Els nous diagnòstics d’infecció per VIH es van produir de forma majoritària en homes, aproximadament el 85,5% dels nous diagnòstics es van realitzar en homes. En aquest sentit, el 50% dels nous diagnòstics en homes es concentra entre els 25 i 39 anys. Per a les dones aquesta distribució per edat està molt més equilibrada per a tots els grups d’edat, entre els 25 i els 39 anys es concentren el 13,5% dels casos.
La consellera de Sanitat, Carmen Munt, ha assenyalat que “des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’ha engegat una campanya de prevenció dirigida especialment als grups considerats de risc amb la finalitat d’evitar nous casos d’infeccions per VIH’. El lema de la campanya és ‘Coneixem el problema. Posem-li condó’. La campanya consisteix en l’enviament de missatges preventius a través de xarxes socials i col•locació de cartells i pancartes en aquells llocs que s’han considerat més adequats.
Prevenció i control
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública disposa de tres Centres d’Informació i Prevenció de la SIDA (CIPS), enquadrats en els Centres de Salut Pública d’Alacant, Castelló i València, que són, des de fa més de 25 anys, l’estructura fonamental d’abordatge de prevenció de la infecció per VIH a la Comunitat Valenciana. L’accés als CIPS és confidencial i gratuït.