La Comunitat Valenciana manté l’activitat de donació i trasplantaments durant la pandèmia

492
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

– Des de gener de 2020 s’han registrat 71 donants d’òrgans, i 16 d’ells han estat durant la pandèmia

– La Comunitat Valenciana participa en el comitè d’experts creat per l’ONT durant la crisi de l’coronavirus

El primer dimecres del mes de juny, en el cas d’aquest any el dia 3 de juny, se celebra el Dia Nacional de l’Donant d’Òrgans i Teixits, un dia molt significatiu que commemora el gest de solidaritat i generositat de la societat i dels familiars, ja que tota donació d’òrgans permet salvar vides.

Durant aquest any, a causa de la pandèmia ocasionada pel coronavirus, l’activitat trasplantadora s’ha vist minvada, però en cap moment ha deixat de funcionar. A nivell nacional, des del passat 13 de març l’activitat ha disminuït un 85%, però a la Comunitat Valenciana s’ha reduït un 60%.

Cal destacar que en aquest període de temps marcat des que es va decretar l’estat d’alarma, des de l’Organització Nacional de Trasplantaments i les Coordinacions Autonòmiques de Trasplantament s’ha realitzat una intensa tasca de coordinació i s’ha dissenyat un pla específic per assegurar que tots els pacients en urgències puguen ser trasplantats.

De fet, la Comunitat Valenciana participa en el comitè de persones expertes creat per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) durant l’època de crisi generada per la pandèmia.

Es tracta d’un comitè coordinat per l’ONT, i en el qual participen experts de malalties infeccioses i els coordinadors i coordinadores autonòmics de trasplantaments de País Basc, Madrid i la Comunitat Valenciana, aquesta última, a través del coordinador autonòmic de trasplantaments, Rafael Saragossa .

71 donacions d’òrgans des de gener

Pel que fa a les donacions d’òrgans, la Comunitat Valenciana ha registrat des de gener de 2020 un total de 71 donants d’òrgans, 16 d’aquestes donacions s’han produït des de l’inici de l’estat d’alarma (13 de març). A més, dels 71 donants, 24 d’ells ha estat donació en asistòlia i s’han dut a terme 13 sortides d’ECMO mòbil.

D’aquesta manera, des de gener s’han pogut dur a terme 150 trasplantaments d’òrgans, 31 d’ells s’han dut a terme durant l’època de la pandèmia. De el total de trasplantaments, 79 han estat trasplantaments de ronyó, 42 hepàtics, 10 cardíacs, 18 pulmonar i un pàncrees.

Per hospitals, del total de trasplantaments, 26 s’han realitzat a l’Hospital General d’Alacant, 6 a l’Hospital General Universitari d’Elx, 26 a l’Hospital Doctor Peset, 84 a l’Hospital La Fe i 8 en infantil de l’Hospital La Fe.

Rècord de donacions

L’any passat, els hospitals valencians van batre el seu rècord pel que fa a nombre de donants a l’registrar 255 donants durant tot l’any 2019, fet que suposa un increment d’activitat de donació de l’6,7% respecte a l’any anterior.

Així mateix, la taxa de donació durant l’any passat es va situar en 51,4 donants per milió de població situat per sobre de la mitjana nacional que se situava en 48,9 per milió d’habitants. Durant 2019, un 90% de les famílies valencianes van dir que sí a la donació.

Pel que fa a trasplantaments, l’any passat es van dur a terme 552 trasplantaments a la Comunitat Valenciana. D’ells, 299 van ser trasplantaments renals, 140 trasplantaments hepàtics, 32 cardíacs, 74 de pulmó i 7 de pàncrees, fet que suposa 111 trasplantaments per milió de població. A més, es van dur a terme 50 trasplantaments en altres autonomies amb òrgans procedents de la Comunitat Valenciana.