La Comunitat Valenciana augmenta un 4 % les terres agràries abandonades i aconsegueix rècord amb 171.386 hectàrees

246
Camps abandonats en la Comunitat
PUBLICITAT

Un estudi de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) elaborat a partir de l’enquesta Esyrce del Ministeri d’Agricultura, constata que en 2022 la superfície agrícola de la Comunitat Valenciana deixada de cultivar va augmentar en 6.437 hectàrees, la qual cosa suposa un increment interanual del 3,9%. D’aquesta manera, polvoritza el seu rècord històric amb un total de 171.386 hectàrees abandonades.

En el conjunt d’Espanya, el nombre de terres que es van deixar de cultivar es va incrementar un 2% respecte a l’any anterior, és a dir, 20.240 hectàrees més que eleven el còmput general a 1.043.239 hectàrees. AVA-ASAJA explica que una de cada tres hectàrees que es van abandonar en 2022 es van situar en la Comunitat Valenciana, la qual consolida de manera més destacada la seua posició de ‘fanalet roig’ en l’àmbit nacional i molt possiblement d’Europa en superfície agrària sense cultivar. No en va, altres comunitats autònomes amb major extensió agrària van recuperar terreny cultivable: Castella-la Manxa un 1,53%, Castella i Lleó un 1,33% o Andalusia un 1,05%.

Tots els principals cultius valencians van experimentar una important reculada de la seua superfície. Els cítrics van perdre 6.151 hectàrees, la qual cosa implica un 4,1% menys en comparació amb 2021, en passar de 149.648 a 143.497 hectàrees en regadiu. La vinya es va reduir un 2,9%, amb 1.953 hectàrees ermes més, en similars termes que l’olivar, que va baixar un 2%. Altres produccions amb tendència negativa van ser les hortalisses i flors (-9,6%), el caqui (-2,1%) o les fruites d’os. Per contra, van créixer la seua superfície cultivada el kiwi (+12%) i l’alvocat (+0,07%) amb una presència encara minoritària. Destaca l’increment dels horts familiars, dedicats principalment a l’autoconsum, que després d’augmentar un 16,4% en l’últim any superen les 12.062 hectàrees.

A la vista d’aquestes noves dades que corroboren la crisi de rendibilitat dels productors valencians, AVA-ASAJA reitera la urgència d’adoptar un full de ruta consensuat entre tots els partits polítics i el sector amb l’objectiu de garantir una estabilitat econòmica a l’activitat agrària que permeta reactivar el relleu generacional i recuperar camps erms.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, subratlla que la classe política no pot esperar més per a reaccionar de manera urgent i eficaç. “Les pseudopolítiques filosòfiques amb les quals estan experimentant els nostres governants no sols no solucionen els problemes, sinó que ens estan expulsant dels camps i granges”. També afig que “Som líders en terres deixades de cultivar, en envelliment de població agrària i en falta d’incorporació de joves”. Aguado remarca que cada vegada s’imposen més exigències ambientals, mentre deixen entrar importacions amb major petjada de carboni i residus fitosanitaris. El president també llança un ultimàtum: “O canvien el rumb o el problema no serà només dels productors, sinó de tota la societat perquè perilla l’autosuficiència alimentària, la cura del territori i la lluita contra el canvi climàtic”.