La Comunitat ja supera en un 50% l’objectiu de punts de recàrrega de vehicles elèctrics previst en el Pla de Mobilitat Elèctrica per a 2020

669
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

– Segons les dades d’Ivace Energia, actualment existeixen 689 punts de recàrrega elèctrica d’ús públic, mentre que l’objectiu per a 2020 contempla aconseguir 455 punts

– Ivace Energia augmenta les ajudes per a la instal·lació de punts de recàrrega fins a 3,5 milions d’euros

La Comunitat Valenciana compta actualment amb un total de 689 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics d’ús públic, segons les últimes dades d’Ivace Energia.

Aquesta xifra suposa superar ja al maig en un 51% l’objectiu marcat en el Pla de Mobilitat Elèctrica per a 2020 i, segons les previsions d’Ivace Energia, aquest percentatge encara serà molt superior en finalitzar l’any.

El Pla, impulsat en 2017 per la Conselleria d’Economia Sostenible Sectors Productius, Comerç i Treball, a través d’Ivace Energia, estableix els objectius de la Comunitat Valenciana en matèria de mobilitat elèctrica per a 2020, 2025, 2030 i naix de la necessitat d’estimular la demanda dels vehicles elèctrics desenvolupant una vertadera infraestructura de recàrrega, una xarxa de punts en la totalitat del territori valencià.

Així, contempla per a 2020 aconseguir 455 punts punts de recàrrega elèctrica, aconseguir per a 2025 un total de 1.160 punts de recàrrega i 2.370 punts de recàrrega en 2030.

La consecució d’aquests objectius porta associada una important disminució de les emissions d’efecte d’hivernacle, que el Pla situa en 622.000 tones de CO2.

Per a la consecució d’aquests objectius, el Pla contempla tota una bateria de mesures, entre elles, un conjunt d’incentius econòmics que Ivace Energia, posa a la disposició de les empreses i ciutadania per a fomentar tant l’adquisició de vehicles elèctrics com la implantació d’infraestructura de recàrrega.

Així doncs, Ivace Energia dóna suport a la instal·lació d’estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics amb ajudes d’un 40% per a empreses i del 80% per a ajuntaments i entitats.

Cal destacar que la gran majoria dels punts de recàrrega existents en el territori valencià han sigut secundats econòmicament per Ivace Energia, que, en el període 2015-2019, ha destinat un total de 1,98 milions d’euros.

Ivace Energia destina 3,5 milions per a estacions de recàrrega

Per a intensificar la implantació d’aquesta mena d’infraestructures, en 2020 les ajudes s’han incrementat fins a aconseguir 3,5 milions d’euros, entre el fons propis i els aportats dins del programa Moves Comunitat Valenciana, provinents del Fons Nacional d’Eficiència Energètica.

Aquest augment del pressupost, segons les previsions d’Ivace Energia, va a permetre finalitzar l’any amb un salt quantitatiu molt important quant al nombre d’estacions actualment situades en la Comunitat. A més, juntament amb les subvencions per a les estacions de recàrrega pública, també se secunden a partir d’enguany les estacions d’ús privat.

Mobilitat elèctrica

D’acord amb el Balanç de Dades Energètiques de la Comunitat Valenciana, elaborat anualment per Ivace Energia, el transport és el principal consumidor d’energia de la Comunitat Valenciana, amb el 40% de l’energia final.

A més, pràcticament tot el seu consum és de derivats del petroli, la qual cosa incrementa notablement les emissions contaminants.

Per aquest motiu, la transició cap a una mobilitat més sostenible és fonamental per a aconseguir els objectius en matèria de lluita contra el canvi climàtic i la mobilitat elèctrica exerceix un paper molt important.

El Pla preveu per al 2030 que la Comunitat compte amb dues estacions de recàrrega ràpida cada 50 quilòmetres, situats en les principals vies de circulació interurbana i àrees perifèriques de les principals ciutats, així com en punts vertebradors i garantistes de la mobilitat.

Quant als punts de càrrega semi-ràpida previstos, s’instal·laran en els principals nuclis urbans distribuïts segons factors socioeconòmics, posant l’accent en els centres del sector terciari tractors de mobilitat, com a centres comercials, centres esportius, etc, i punts vertebradors.

Cal destacar que en l’actualitat, els punts de recàrrega ràpida tarden 20 minutos en una recàrrega del 80% i que els punts denominats semi-ràpids necessiten al voltant de 1,5 hores per a la recàrrega.