La Colònia Forcallano-Catalana celebra el 65è aniversari amb un audiovisual

734
PUBLICITAT

Enguany la Colònia Forcallano-Catalana complirà seixanta-cinc anys i per commemorar-ho s’està preparant un vídeo. Per això fan una crida a tota la gent forcallana de cor, a les 10h del matí del proper 20 de novembre a la porta de les Escoles Pies de Sant Antoni de la capital catalana, a la ronda de Sant Pau, 80. Cal inscriure’s prèviament i abans del 18 de novembre per la nit, a través del telèfon 610 76 76 79.

En primera instància s’editarà una filmació curta on les persones que actualment integren l’associació aporten una frase significativa envers la Colònia. Tot seguit es farà una segona filmació en l’esmentat col·legi, seu fundacional de la Colònia als anys 50. Aquesta tractarà de recordar els espais on van tenir lloc les primeres reunions.

La Colònia Forcallano-Catalana va nàixer amb la vocació de mantenir en contacte persones de Forcall que havien emigrat a ciutats com Sabadell, Terrassa o Barcelona durant al dècada dels 50. En una època on la precarietat era el pa de cada dia, aquesta associació va aconseguir organitzar autocars perquè la gent pogués tornar periòdicament al poble dels Ports. Actualment es manté la tendència de que els forcallans i les forcallanes residents a terres catalanes continuen trobant-se. Per tant, la llavor fundacional encara resta. També es pretén recuperar al màxim les costums i la microhistòria de la Colònia i participar amb el poble en tot allò que s’organtize. I és que, segons afirma Antoni Eixarch, antic president de la Colònia i un dels impulsors del projecte, “el fet d’apuntar-nos a tot el que es fa al poble és un motiu més per venir i acostar-nos a Forcall”.

El sentit originari de la Colònia Forcallano-Catalana potser s’ha perdut amb el temps, els canvis d’època i de costums. Tanmateix han aconseguit una mutació del concepte: han sabut adaptar-se tot mantenint l’essència. Alhora, l’associació manté una publicació quadrimestral, Bisgargis, en referència a l’assentament iberoromà que va existir a la Moleta de Libori. Es tracta d’un butlletí que recull informació essencial sobre Forcall i publica microrelats històrics sobre la localitat i la comarca.