La CHE finalitza 9 intervencions de millora de la capacitat de desaigüe en llits de Castelló

880
A Xiva de Morella
A Xiva de Morella
PUBLICITAT

Nota de premsa Confederació Hidrogràfica de l’Ebre

  • En els barrancs d’Ortells, La Xiva de Morella, Cinctorres, Castellfort i Todolella i en el riu Cantavieja, a La Mata de Morella; i a més, ha iniciat una altra intervenció de conservació de llits al riu Bergantes a Morella i
    preveu realitzar altres 9 més durant el 2020
  • S’han retirat obstruccions formades per arbres caiguts i fusta morta; s’han realitzat tales i desbrossaments selectius de vegetació per a reduir els riscos de desbordaments en situacions de crescuda

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) ha finalitzat recentment nou intervencions per a millorar la capacitat de desaigüe en llits de la província de Castelló i reduir així els riscos per desbordaments en situació de crescuda. En concret, ha actuat en els barrancs d’Ortells, en Ortells (Morella); del Juncal, a Xiva de Morella; de la Parra i de la Font, a Cinctorres; de la Font de la Mare de Déu i el seu llit secundari, a Castellfort; de Todolella i Cantallops, a Todolella i en el riu Cantavieja, a La Mata de Morella.

A més, l’Organisme ha iniciat aquesta setmana una altra actuació similar en el riu Bergantes, a Morella i preveu realitzar altres 9 més al llarg d’aquest any 2020.

Aquestes labors han consistit, principalment, en la retirada d’arbres caiguts i fusta morta i en desbrossaments selectius de vegetació. En tots els casos, el material extret s’ha trossejat i apilat fora del llit per a aprofitament veïnal com a llenya.

Els treballs executats en l’últim mes es localitzen en el barranc d’Ortells (en un tram de 400 metres lineals), en el barranc de la Jonquera, a Chiva de Morella (800 metres); en els barrancs de la Palma (1.350 metres) i de la Font (1.400 metres), tots dos a Cinctorres; en els barrancs de Cantallops (350 metres) i de Todolella (900 metres), a Todolella i en els barrancs de la Font de la Mare de Déu (100 metres) i en un altre secundari ( 500 metres), tots dos a Castellfort. En el riu Cantavieja s’han retirat fems i vegetació en uns 50 metres en el llit d’aigües baixes.

Actuacions en llit 2020

Al llarg del present any, l’Organisme executarà altres 9 actuacions de conservació de llits de la província de Castelló. En concret, es desenvoluparan en el riu Cantavieja a Forcall i a Todolella; en el riu Bergantes a Forcall i en barrancs de la Font, de la Teuleria i del Verger del Gerga (Herbés).

Tots aquests treballs s’emmarquen dins del projecte de conservació de llits que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre desenvolupa en tota la conca per a detectar zones potencialment perilloses, millorar la capacitat de desaigüe i en cas d’avingudes, evitar desbordaments.

Aquest projecte respon als principals eixos d’acció de la CHE definits per a un Ebre Sostenible. L’eix 4 és precisament renovar la visió de la dinàmica fluvial, que recull tant la necessitat d’incorporar noves mesures ambientals i implantar cabals ecològics, com el treball per a retornar als rius l’espai que necessiten.

Els altres quatre eixos que també guien els objectius de la Planificació Hidrològica, són la millora del coneixement, la millora de la gestió, les accions per al bon estat de les masses d’aigua i la garantia de subministrament per a usos essencials.