La Biblioteca Valenciana crea un índex d’escriptores valencianes en la seua pàgina web

56
DONES ESCRIPTORES
  • Per a visibilitzar el treball literari de les dones per mitjà d’una eina que facilita la localització de les autores

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha creat un índex específic d’escriptores valencianes dins del seu web per a visibilitzar la producció literària de les dones.

La llista recull els noms de 154 escriptores i enllaça amb les obres literàries que es guarden en els depòsits, les referències de les quals es poden consultar en el catàleg de la biblioteca. Cada nom permet accedir al registre d’autoritat que conté informació biogràfica i als registres bibliogràfics de les obres d’aquestes autores conservades a la Biblioteca Valenciana.

Des d’Isabel de Villena, escriptora del segle XV, fins a les escriptores contemporànies, aquesta guia pretén visibilitzar el treball literari de les dones mitjançant una eina tecnològica que facilite la localització de les autores.

Està en continu creixement perquè implica la revisió de molts registres d’autoritat, així com la inclusió d’uns altres de nous. En la nòmina d’escriptores no estan totes les que són, però almenys estaran totes les que tenen obres en la col·lecció de la Biblioteca Valenciana.

A la Biblioteca Valenciana s’han impulsat iniciatives que ressalten la gran tasca cultural que han fet les dones al llarg de la història i que de vegades no només no ha sigut reconeguda sinó que ha sigut silenciada.

Com a exemple, cal esmentar les exposicions dedicades a les figures de Guillermina Medrano i María Moliner, que van contribuir a la democratització de la cultura, o l’exposició ‘Dones i cultura escrita’, que reivindicava el paper de la dona en la literatura.

Recentment, es va crear una guia de recursos amb els noms de les dones impressores des del segle XV fins al XIX que reconeixia el treball fet per les dones, encara que els seus noms apareixen en comptades ocasions en quedar ocults sota les signatures comercials de viuda o filla dels seus marits o pares. També s’han creat les biblioteques d’autor en Bivaldi dedicades a les impressores Gerónima Gales i Antonia Gómez.

Aquesta llista d’escriptores valencianes serà completada amb una altra de més àmplia d’autores valencianes en el camp de les arts i les humanitats en el catàleg de la Biblioteca Valenciana que ja té 285 registres, i es treballa en una altra de més específica amb les dones dedicades al treball científic.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA