La biblioteca de Vilafranca s’anomenarà Matilde Escuder

414
La biblioteca de Vilafranca s’anomenarà Matilde Escuder
La biblioteca de Vilafranca s’anomenarà Matilde Escuder

La biblioteca municipal de Vilafranca passarà a denominar-se Biblioteca Municipal Matilde Escuder Vicente. Així s’ha aprovat en el ple de Vilafranca.

Recentment es presentava un llibre en la localitat, escrit per Manuel Martí Puig, que rememorava la vida de la mestra llibertària. Un carrer de la localitat catalana de Sant Adrià de Besades ja porta el seu nom.

D’aquesta manera des de l’Ajuntament es reconeix la labor d’aquesta docent que va exercir la seua labor des de 1934.

L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha assenyalat que l’objectiu és rescatar per a memòria col·lectiva la figura d’aquesta oriünda de la Vila que va fundar un centre de formació en Thilo (França) o un centre de formació de llibertaris catalans a Barcelona.

Va estar afiliada a la CNT dins del sindicat de professionals liberals. Va estar presa fins a 1944. Després va tornar a presó en 1947 i va ser condemnada a sis anys en 1949. Mai va deixar d’exercir el seu activisme intel·lectual, docent i polític.

Fins avui Matilde Escuder no havia sigut suficientment reconeguda. Com s’explica en el llibre que la recorda “la seua biografia transcorre per tots i cadascun dels espais que elles es van veure obligades a recórrer, la guerra des d’una posició revolucionària, la lluita per la supervivència en la cruel postguerra, la dura vida en les presons franquistes…”