Josep Monferrer, Mn. Josep Alanyà i Manuel Milian Mestre impulsen la publicació de “Inventari Monumental Dertusense” de Manuel Milian Boix, 80 anys després

2013
Mn. Josep Alanyà, Josep Monferrer i Manuel Milian
Mn. Josep Alanyà, Josep Monferrer i Manuel Milian

Entre desembre de 1933 i març de 1935, caminant i un ruc com a principal mitjà de transport, el sacerdot morellà Manuel Milián Boix va recórrer més de 180 parròquies de les províncies de Castelló i Tarragona, pertencientes a la diòcesi de Tortosa. Ho va fer per catalogar tot el patrimoni de la diòcesi. Va documentar esglésies i ermites, però també retaules, sants, relíquies, documents … 

Recorrent els pobles
Recorrent els pobles

80 anys després s’ha publicat “Inventari Monumental Dertusense”, una obra ja de per si monumental, ja que permet conèixer al detall tot el patrimoni de les parròquies castellonenques. Bona part d’aquest patrimoni va quedar arrasat en la Guerra Civil i el treball de Manuel Milián Boix ha permès mantenir-lo. Inventari Monumental Dertusense ha vist la llum a partir de l’ímpetu i perseverança de Josep Monferrer, historiador vilafranquí, Mn. Josep Alanyà, canonge de la Catedral de Tortosa i Manuel Miián Mestre, família de l’autor.

Manuel Milian Boix
Manuel Milian Boix

El llibre realitza un exhaustiu compendi del patrimoni eclesial de les parròquies castellonenques, des dels Ports fins a Almenara. I és que tota la província de Castelló pertanyia a la diòcesi tortosina. En la presentació del llibre, realitzada a la Diputació de Castelló, han estat presents els bisbes de Sogorb Castelló, Casimiro López, i Tortosa, Enrique Benavent. El llibre està acompanyat per un disc compacte que recull les més de 700 fotografies que Manuel Milián va realitzar per inventariar tot el que anava recopilant. Josep Monferrer, Mn. Josep Alanyà i Manuel Milián Mestre han realitzat una introducció històrica que explica com realitzar el treball el sacerdot. Segons Josep Monferrer “no ens podem ni imaginar com treball. Anant per camins de ferradura, sobre rucs i amb l’equip a sobre. I va recórrer gairebé 200 parròquies en un any i mig”.

Josep Monferrer

Investigació de Josep Monferrer

Fins ara el treball era objecte de cita per part de nombrosos estudis. Però no existia una obra de consulta editada. La Diputació de Castelló i la Generalitat l’han publicat. Però la història sobre Manuel Milián Boix no queda aquí. Josep Monferrer està recopilant tota la informació sobre la seva vida per conformar una investigació molt més àmplia. La tasca de Milián Boix va fer possible que el catàleg patrimonial de la diòcesi de Tortosa sigui un dels més complets d’Espanya. El seu treball ha estat referència per a nombroses restauracions realitzades en la post guerra, i també en temps recents. I és que abans que les bombes destruïssin altars, esglésies i sants, Manuel Milián Boix ja ho havia documentat. El llibre es presenta el dia 2 de gener a Vilafranca.