- El president de la Diputació i els diputats de l’equip de govern han mantingut contacte directe amb els representants municipals, que han aplaudit l’acostament de la institució provincial per a escoltar en primera persona les seves necessitats
- Millorar el Pla 135, mancomunar serveis, inversions en carreteres, acabar amb la bretxa digital i reforçar les accions socials són algunes de les seves propostes
Els alcaldes i alcaldesses de la província de Castelló han respost de manera massiva a les reunions de treball que ha impulsat el president de la Diputació, José Martí, per a escoltar de primera mà als representants polítics de tots els pobles i ciutats que integren les vuit comarques castellonenques.
En total han estat 110 els primers edils que han participat en unes trobades comarcals que van començar el 14 d’octubre a Llucena, a la comarca de l’Alcalatén, i van culminar el passat 6 de novembre a Cirat, en l’Alt Millars. Entre tots dos, també s’han mantingut reunions amb els alcaldes i alcaldesses de les comarques de l’Alt Maestrat a Albocàsser, del Baix Maestrat a Vinaròs, de l’Alt Palància a Segorbe, de la Plana Alta a la Pobla Tornesa, de la Plana Baixa a Betxí i dels Ports a Morella.
José Martí ha destacat que “el nostre gran compromís quan vam arribar a la presidència va ser estar al costat dels alcaldes i alcaldesses, conèixer els seus problemes, escoltar les seves necessitats i proposar solucions, i no puc més que agrair la gran resposta que hi ha hagut perquè crec que entre tots i totes hem sabut posar damunt de la taula el que de debò preocupa els nostres pobles”. Martí ha volgut “agrair de manera sincera a tots els representants municipals que han apostat de manera decidida per un format de trobada diferent, més pròxim, que ens ha permès exposar i, pràcticament, compartir entre tots unes necessitats que són comunes en tot el territori, amb un debat constructiu que ha estat molt enriquidor i que ens deixa patent que els problemes són comuns”.
En aquest sentit, el president de la Diputació ha subratllat l’esforç de tots els municipis per acudir a les reunions, independentment del seu color polític, i ha destacat de manera especial la presència dels ajuntaments governats pel Partit Popular, “perquè malgrat els intents del grup popular de la Diputació de prohibir aquestes reunions, han estat capaces d’anteposar les necessitats dels pobles als estratagemes polítics de la direcció del seu partit”.
Per a José Martí, “l’important era escoltar-los i els alcaldes i alcaldesses ho han comprès, perquè aquestes reunions han estat molt necessàries perquè ells siguin els veritables protagonistes d’aquesta nova Diputació i ens indiquin quins són de debò les seves prioritats”, fet que de la mà de l’actual equip de govern es vol començar a plasmar en els pressupostos de 2020 i en el que es continuarà avançant en els pròxims anys.
En les reunions s’ha pogut constatar la visió global que tenen tots els ajuntaments ja que, més enllà d’actuacions puntuals en cada localitat, s’ha insistit de forma generalitzada en la necessitat d’actuar de manera mancomunada en molts serveis. En totes les comarques, a més, s’ha recalcat la importància del Pla 135, reclamant alguns canvis en les seves bases, com la possibilitat de poder destinar més percentatge dels diners que reben els ajuntaments a despesa corrent, que és el veritable problema diari al qual s’enfronten molts pobles.
Els alcaldes i alcaldesses també han aplaudit la posada en marxa per part de la Generalitat i la Diputació del Fons de Cooperació Municipal, i han posat sobre la taula la possibilitat que es revisi perquè els pobles petits es puguin veure més beneficiats.
A nivell social, han subratllat la importància de mantenir en marxa les Unitats de Respir, que l’actual equip de govern s’ha compromès a defensar, així com buscar fórmules perquè pugui haver-hi residències per a la tercera edat mancomunades.
Altres problemes compartits pels municipis són la millora del transport públic, el taxi rural, el manteniment de camins i carreteres o la “necessitat” d’acabar amb la bretxa digital perquè no sigui un obstacle amb el qual es troben les famílies que volen buscar-se un futur laboral a l’interior de la província.
José Martí, que en cada reunió ha estat acompanyat pels diputats provincials responsables de cadascuna de les comarques, ha informat en totes les reunions de l’aposta de la nova Diputació per un model de gestió basat en la concertació, un objectiu que començarà a veure’s reflectit en els pròxims pressupostos, i que consisteix a “dotar de major autonomia als municipis, perquè siguin ells els que estableixin les seves pròpies necessitats”.