José Martí destaca l’aposta “ferma i decidida” de la Diputació de Castelló per recuperar el santuari de Sant Joan de Penyagolosa

544
PUBLICITAT

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha visitat hui les obres de rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa (Vistabella) on ha destacat l’aposta “ferma i decidida” que ha fet la institució provincial per recuperar aquest emblemàtic edifici que roman en desús des de 2018 a causa d’un greu problema de degradació.

Martí ha recordat que unes de les prioritats d’aquesta Diputació va ser “la rehabilitació del santuari, i així ho estem fent”. En concret, la Diputació de Castelló ja ha destinat en 2022 un total de 893.460 euros i el pressupost per a 2023 contempla una partida de 881.563 euros.

El president ha assenyalat que aquest projecte, a més a més de recuperar un santuari “que guarda una important part de la nostra història”, també és una línia estratègica més de la lluita contra la despoblació, ja que “permetrà disposar d’un modern complex en un parc natural com és el de Penyagolosa i que generarà activitat turística i econòmica”.

En la visita també han estat la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz; la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit; l’alcalde de Vistabella, Jordi Alcon; el bisbe de la Diòcesi de Segorbe-Castelló, Casimiro López; l’arquitecte i tècnics de l’obra. A més, s’ha aprofitat la visita per a constituir la comissió tècnica de seguiment de l’execució de les obres per part de personal tècnic de les tres institucions implicades en el projecte.

Els tècnics han explicat que les primeres actuacions estan consistint en la rehabilitació del sostre, substitució de les bigues de fusta, l’enfortiment dels forjats i l’adequació del clavegueram. El que es pretén és que la coberta estiga acabada abans que arriben les gelades per poder seguir treballant en l’interior de l’edifici. A més a més, han fet referència a alguns problemes de termites que han retardat un poc el calendari, però que no afectarien substancialment al termini de les obres.

Les actuacions es basen a rehabilitar l’edifici que es convertirà en alberg de visitants amb servei de restauració cafeteria amb capacitat per a 70 comensals, i que comptarà amb 11 habitacions d’hostatgeria amb una capacitat de 46 places en habitacions familiars i més reduïdes.

Més dades

El juny de 2021 es va signar un conveni marc entre la Diputació de Castelló, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Diòcesi de Segorbe-Castelló, per tal de dur conjuntament les actuacions necessàries en què la Diputació i la conselleria aportaven, a parts iguals, els fons econòmics necessaris, i la diòcesi tramitava i executava les obres.

L’import total de les obres és de 3,8 milions d’euros, que estan dividits en diverses anualitats. Tant per part de la Diputació de Castelló com per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport s’ha posat a disposició per a aquest exercici 2022 un total de 893.460 euros en cada cas, per tal d’iniciar les primeres fases de les obres. La previsió per part de la Diòcesi de Segorbe-Castelló és que les obres finalitzen a mitjan 2024, si les condicions meteorològiques de la zona ho permeten.

Cal assenyalar que amb aquest projecte es persegueix destacar el valor del conjunt monumental i recuperar-ne l’hostatgeria per a dinamitzar l’atracció de visitants en un enclavament òptim caracteritzat pel valor patrimonial, arqueològic, ecològic i etnològic.

El complex patrimonial de Sant Joan de Penyagolosa va ser declarat BIC i monument historicoartístic en 1979, i és un dels focus d’atracció més importants de l’interior de les comarques de Castelló. Aquest santuari està format per un conjunt d’edificacions de final del segle XIV. El nucli principal data de la segona meitat del segle XVI, mentre que l’església actual va ser edificada en el segle XVIII. El conjunt patrimonial es troba enclavat al Parc Natural del Penyagolosa i representa un element cultural molt arrelat en la tradició valenciana, així com un referent per a l’excursionisme.