José Martí demanarà a Ximo Puig que defense davant el Govern una moratòria dels plans econòmics financers per a poder usar els romanents enfront de la COVID-19

537
José Martí
José Martí
PUBLICITAT

Nota de premsa Diputació de Castelló

  • El president de la Diputació de Castelló participa demà en una reunió de la junta directiva de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, en la qual estaran presents els seus homòlegs de València i Alacant, així com el president de la Generalitat

El president de la Diputacio de Castelló, José Martí, traslladarà demà al president de la Generalitat, Ximo Puig, la necessitat que el Govern aplique una moratòria de dos anys en els Plans Econòmics Financers (PEF) que afecten nombroses administracions locals. La meta és que se suspenguen els efectes dels PEF ja que, de no ser així, en el cas que es permeta als ajuntaments utilitzar romanents per a combatre l’emergència sanitària per la COVID-19, la Diputació no podria fer ús dels 43 milions dels quals disposa per estar sotmesa al PEF.

Martí defensarà aquesta proposta demà dissabte en la reunió organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), a la qual estan citats, al marge de la junta directiva de l’entitat, el president de la Generalitat, Ximo Puig, així com els presidents de les tres diputacions provincials: José Martí (Castelló), Toni Gaspar (València) i Carlos Mazón (Alacant).

Martí, en aquest sentit, posarà damunt de la taula una qüestió que preocupa nombroses localitats en la Comunitat Valenciana. Només a la província de Castelló són 28 els pobles i ciutats que es troben sota les restriccions d’un Pla Econòmic Financer. Això provoca que cap d’aquests ajuntaments puga utilitzar romanents i superàvit per a recuperar l’economia i reforçar els serveis socials dels seus municipis i pal·liar els danys ocasionats per la pandèmia.

En el cas de la Diputació de Castelló, recorda José Martí que el Pla Econòmic Financer, que entra en vigor enguany, s’ha hagut d’aplicar pels incompliments de l’anterior equip de govern, que es va passar el sostre de despesa marcada per la Llei, “la qual cosa és sens dubte un obstacle important per a disposar dels recursos adequats de cara al futur, sobretot ara que estem treballant en el redisseny del pressupost i a posar en marxa un fons per a la reconstrucció de la província”.

Martí, per tot això, sol·licitarà a Ximo Puig, que compartisca aquestes necessitats de les entitats locals en la reunió que mantindran a la vesprada els presidents de les comunitats autònomes amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per a parlar de noves mesures sobre l’actual estat d’alarma.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que impulsa la reunió d’aquest dissabte amb la presència de les tres diputacions, defensa el paper de les entitats locals en el procés de reconstrucció social. En aquesta línia, subratlla la necessitat de cooperació i col·laboració de totes les administracions i institucions.

És una línia que defensa des del minut zero la Diputació de Castelló, que dimarts passat va aprovar en sessió plenària una declaració institucional, subscrita per tots els grups polítics, destinada a treballar de manera conjunta en les mesures a aplicar per a la recuperació dels sectors econòmic i social de la província.

El primer pas es va donar ahir dijous, amb la decisió de la Junta de Portaveus de, entre d’altres mesures, constituir una Mesa de Diàleg a la qual s’uniran actors socials i persones de la societat civil, així com ajuntaments i mancomunitats, a fi de coordinar i prioritzar aquelles accions necessàries per a revertir els efectes de la COVID-19.