Jornades de ramaderia extensiva dijous i divendres a Morella

236
Cartell de les jornades de ramaderia extensiva i indústries creatives a Morella
Cartell de les jornades de ramaderia extensiva i indústries creatives a Morella

L’Ajuntament de Morella i l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya organitzen el 28 i 29 de novembre unes jornades de ramaderia extensiva i d’indústries creatives. La intenció és activar els recursos econòmics en els territoris de muntanya com una estratègia de desenvolupament sostenible.

Així, el dijous 28 de novembre a les 17h tindrà lloc la inauguració de la jornada centrada en la ramaderia extensiva. El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Francisco Rodríguez Mulero, el diputat provincial d’Acció contra la Despoblació i Desenvolupament Rural, Santiago Pérez Peñarroya, el president d’Esmontañas, Paco Boya Alòs, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés Puig, estaran presents. Després, Matilde Moro, Directora tècnica Nacional d’ASAPROVAC, oferirà la ponència inaugural amb el títol “Situación en el sector vacuno. Evolución, tendencias y situación actual de la exportación de animales”.

A les 18h s’iniciarà el bloc de Sanitat i Producció amb “El programa sanitario preventivo como medida de protección de nuestro ganado: ¿Es posible la producción sin antibiótico?” a càrrec de Javier Lillo, tècnic de laboratori MSD. I després es parlarà de “El problema de la tuberculosis bovina: Análisis de su evolución y consecuencias en el sector”, per part novament de Matilde Moro. Honorio Carceller, gerent d’EMBRYOFM, per la seua banda, se centrarà en com “Conseguir una fertilidad exitosa para aumentar la rentabilidad del sector vacuno.

Acte seguit li tocarà el torn a Jaime Pire, director creatiu de Copiloto Estudio i membre d’explotació del Mas d’Amela de Morella, que presentarà la “Campaña promocional Fans del vacuno. La importancia de contarle a la sociedad lo que hacemos y lo que no”. El dia acabarà amb la presentació i inauguració de l’exposició “Tras los ojos del pastor” de Zacarias Fievet en la Sala del Consell.

El divendres 29 de novembre pel matí el protagonisme serà per al bloc de noves tecnologies. El diputat Santi Pérez i el gerent d’EMBRYOFIV, Honorio Carceller, intervendran per exposar el “Programa de gestión vacuno extensivo EVE: Una oportunidad para aumentar la rentabilidad de las explotaciones ganaderas”. Després Teresa Clemente, del Servei de Producció i Sanitat Animal de la Conselleria, abordarà la “Trazabilidad de la explotación de bovino a través de la informatización”. El bloc es tancarà amb “La tecnología al servicio de la viabilidad de la ganadería extensiva y oportunidad económica” per part d’Adrià Martinez, CTO Aurelio Garcia, director d’Esnepi.

En acabar la pausa per al café continuaran les conferències que ara tindran com a nexe d’unió les experiències dins del sector. Participaran Pedro Herráez, secretari tècnic de la raça de l’associació Raza Avileña Negra Ibérica, Yann Brianti, fundador del projecte d’ecoturisme francés Vie d’estive, Andrés Gómez, Carne de Pastor (Zael, Burgos), Luis Lascorz, Casa Fes (Ainsa, Huesca) i Jose Manuel Macarulla, director executiu d’Araparda.