Jornada sobre l’espeleologia i el karst a la Valltorta

424
PUBLICITAT

El museu de la Valltorta acull una jornada sobre espeleologia el proper 20 de novembre. Està organitzada per l’Espeleo Club Castelló amb motiu de l’any Internacional de les Coves i el Karst (2021). L’objectiu és donar a conèixer els avencs i coves de la zona, la seua formació, així com altres fenòmens càrstics superficials.

L’activitat començarà amb una xerrada titulada «Espeleologia i Karst a la Valltorta » on s’explicaran les característiques de les principals cavitats i les tècniques usades pels espeleòlegs per a explorar i documentar allò que trobem. Seguidament es farà una caminada per la zona per veure a l’entorn i l’entrada d’algun avenc de la zona, amb explicacions de la formació de les cavitats i dolines.

El barranc de la Valltorta està ple de xicotetes cavitats càrstiques, les balmes o abrics, algunes de les quals trobem l’art rupestre llevantí i nombroses formes superficials típiques del relleu càrstic. A més, en la zona es troben altres coves i avencs diferents, amb un cert desenvolupament que testimonien l’evolució del paisatge càrstic i del drenatge subterrani de la Valltorta. Son antics conductes formats per l’aigua, i que mitjançant l’exploració espeleològica han permès documentar, reivindicant el patrimoni subterrani de la zona.

L’Espeleo Club Castelló és una entitat científic-esportiva creada al 1984, centrada en l’exploració i estudi de les cavitats. Una de les tasques més importants que esta portant a terme es l’elaboració del catàleg provincial de cavitats, accessible lliurement per internet (SICE-CS):http://www.cuevascastellon.uji.es/, així com la publicació de la revista Berig