Jornada sobre la restauració de la Porta dels Apòstols a Morella

643
2019-03-08 La Porta dels Apòstols de l'Església de Santa Maria la Major de Morella
PUBLICITAT
  • El 8 de març l’ajuntament acull la Jornada d’investigació a propòsit de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’església de Santa Maria la Major de Morella: estudis previs i intervenció
  • A més, s’ha realitzat una reconstrucció del relleu i de la policromia del timpà d’aquesta porta

Morella acull la Jornada d’investigació a propòsit de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’església de Santa Maria la Major de Morella: estudis previs i intervenció el divendres 8 de març. Aquesta tracta d’explicar els diferents treballs que s’han realitzat en la rehabilitació d’aquesta porta de la Basílica Arxiprestal, així com les tècniques utilitzades o les problemàtiques que han sorgit durant la restauració.

Cal recordar que la restauració de la Porta dels Apòstols està en procés des del mes de maig del 2018 i pretén recuperar la policromia original d’aquesta. Així, durant aquestos mesos s’ha treballat en la neteja de la pedra i la fixació del pigment. A més, s’ha realitzat una reconstrucció del relleu i la policromia del timpà d’aquesta que es presentarà el dijous 7 de març a l’ajuntament de Morella on es podrà veure de prop com era aquest en el seu origen junt amb una exposició sobre els treballs de restauració.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Rocío Querol, ha destacat que “la Porta dels Apòstols és l’entrada principal de la Basílica Arxiprestal i compta amb molts detalls i escultures, per la qual cosa, és molt important aquesta actuació per a conservar-la en el millor estat durant molt de temps”. L’edil ha explicat que “en aquesta jornada ens explicaran els treballs de neteja que han realitzat i els que encara fan per a recuperar la policromia que queda, així com altres projectes similars que s’han realitzat en diferents ciutats” i, a més, ha comentat que “es presentarà una rèplica del timpà on es podrà veure la policromia original completa de la porta”. Finalment, ha volgut “animar a totes i tots a participar en aquesta jornada i conéixer de més prop el nostre patrimoni arquitectònic, cultural i artístic”.

La Porta dels Apòstols, junt amb la de les Verges, tenen un gran valor escultòric i arquitectònic que s’uneixen a l’impressionant interior de la Basílica Arxiprestal, i converteix aquest conjunt en una de les joies del gòtic mediterrani.

Programació

El dijous 7 de març es realitzarà la Presentació de la reconstrucció del relleu i de la policromia del timpà de la Porta dels Apòstols de l’Església Arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella les 19.30 hores a l’ajuntament amb la participació de la Direcció General de Cultura i Patrimoni Generalitat Valenciana i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I) Generalitat Valenciana.

El divendres 8 de març, la Jornada d’investigació a propòsit de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella: estudis previs i intervenció començarà a les 9.00 hores. A les 9.45 hores tindrà lloc la conferència El projecte de restauració de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella a càrrec de l’arquitecte i director del projecte, Vicente Dualde. A les 10.15 hores, Investigation, Intervention, Inspection by Optoelectronic Means per Rozxana Rädvan, The Nacional R&D Institute for Optoelectronics – INOE 2000 i Complementary Non-Destrctive Techniques for Investigations and Documentation of the Archipest Basilica of Santa Maria la Major from Morella a carrec de Lucian Ratolu, Roxana Rädvan, Alexandru Chelmus, Ionana Cortea, Luminita Ghervase, Laurentui Anghelutä i Claudia Anghelutä-Constantin, The Nacional R&D Institute for Optoelectronics – INOE 2000. A les 10.45 hores, Estudis previs i disseny de la metodologia d’intervenció de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella a càrrec de David Juanes i Gemma Maria Contreras de l’IVCR+I, Luvio Ferrazza i Mayte Pastor. A les 11.45, Restauració de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella: processos i problemàtica per Rafael Vicente de CYRESPA. A les 12.15 hores, El projecte de restauració del Pòrtic de Gloria per Ana Laborde del Instituto del Patrimonio Cultural de España (IPCE). A les 12.45 hores, el Projecte de conservació de la Porta de Niculoso Pisano del Monaesteri de Santa Paula a Sevilla per Jesús Espinosa i Teresa Morillo del Instituto Andaluz de Patromonio Histórico (IAPH). A les 13.15 hores, Reconstrucció del relleu i de la policromia del timpà de la Porta dels Apòstols de Santa Maria la Major de Morella: anàlisi, estudi històric material iconogràfic, digitalització i impressió 3D i reconstrucció gràfica digital i policromada a càrrec de Greta García, David Juanes, Vincent Virasolvy i Gemma Maria Contreras de l’IVCR+I, Livio Ferrazza i Jesús Bustos de Todo3D. A les 16.00 hores, La problemàtica de la conservació i la restauració de les portalades romàniques a l’exterior. Exemples de les darreres intervencions dirigides pel CRBMC a càrrec de Pere Rovira del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A les 16.30 hores, Noves tecnologies aplicades a l’estudi de façanes en pedra per Maria Pilar Ortiz de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. A les 17.00 hores, La difusió internacional de les restauracions espanyoles per Manuel Gracia Rivas Hispania Nostra. Finalment, a les 17.30 hores hi haurà un debat i conclusió final d’aquesta jornada.

Activitats al mes de març a Morella

Morella acull diferents congressos i jornades durant el mes de març. Així, a banda de la Jornada d’investigació a propòsit de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’església de Santa Maria la Major de Morella: estudis previs i intervenció, també tindran lloc la jornada de Patrimoni cultural, emocions i paisatge de muntanya com a elements de desenvolupament i articulació territorial de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, esMontañas, el 12 de març a la Sala del Justícia i el congrés internacional Traductio et Traditio Mediaevales a les Sales Gòtiques des del 14 fins al 16 de març.