Jeannette Segarra anuncia que la Generalitat invertirà el proper any 8,4 milions d’euros contra la despoblació

395
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, ha anunciat que “la Generalitat invertirà el proper any 8,4 milions d’euros contra la despoblació, fet que suposa un increment d’1,8 milions d’euros respecte al present any, un 26,6 % més que el 2021”.

Segarra ha presentat aquest matí els pressupostos d’Avant per al 2022, a la Casa dels Caragols, seu del Consell a Castelló. La directora d´Avant ha estat acompanyada per la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo i pel director adjunt d´Avant, Evaristo Marí.

Per a la directora d’Avant, “la desigualtat és l’origen i el fruit del despoblament motivat per un desequilibri territorial que, durant dècades, les administracions han consentit oblidant-se d’aquest territori” i ha afegit que “la nostra obligació com a Generalitat és garantir que els serveis i els nivells de benestar siguen els mateixos, independentment d’on es visqui”.

Segons Segarra, el pressupost del 2022 ha permès que el Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra la despoblació, “que és una eina fonamental per als nostres pobles”, s’haja incrementat un 33% des del 2020 i tingui aquest any una dotació de 4 milions d’euros que “aniran a les arques municipals perquè puguen destinar-ho a allò que cada ajuntament consideri necessari, ja que és una assignació no finalista”.

Cal destacar que, durant el 2021, el Consell ha flexibilitzat el criteri per accedir a aquests ajuts, ja que s’ha ampliat a tots els municipis de menys de 300 habitants, davant dels 120 d’abans.

A més, s’ha incrementat l’import mínim a percebre, passant de 3.000 als 5.000 euros. Aquestes modificacions han permès augmentar el nombre de municipis beneficiaris, que ha passat de 154 el 2020 als 180 del 2021 (85 municipis de la província de Castelló, 65 de València i 30 d’Alacant).

Caixers automàtics

Segarra ha destacat que el 2022 és l’any “en què es fa realitat un projecte tan important en la lluita contra l’exclusió financera, com és la col·locació dels caixers automàtics que són tan demandats en municipis que mai no han tingut una entitat bancària o ha desaparegut” i ha anunciat que estaran tots instal·lats la primavera que ve. Es tracta de 135 caixers amb un pressupost anual de prop de 2 milions d’euros.

Xarxa de Punts Nets Avant

Una altra de les apostes per al 2022 és el desenvolupament de la Xarxa de Punts Nets Avant que “després d’una experiència pilot aquest 2021 a sis municipis pretenem estendre a l’interior de la Comunitat, passant d’una inversió de 60.000 euros a 500.000 euros”. directora general qui ha afegit que “la Comunitat Valenciana serà pionera en aquest projecte el qual hem presentat al Ministeri per sol·licitar el seu reconeixement com a projecte singular”.

La Xarxa de Punts Nets Avant pretén millorar les infraestructures de què disposen aquests municipis per a l’acollida del turisme d’autocaravanes, complint així les exigències mediambientals de tractament de resídus i el foment de l’activitat econòmica.

En aquesta línia de recuperació d’entorns rurals Avant manté per al 2022 una inversió de 600.000 euros per a la recuperació de boscos i la millora de la gestió forestal i ajudes a municipis de muntanya en risc de despoblació.

Conveni amb la FVMP

Segarra ha destacat que el conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies s’incrementa notablement amb 325.000 euros i ha assenyalat que “a través d’ells desenvolupem dos projectes fonamentals: Reviu i Itinerant que faciliten que les persones que vulguin tenir un projecte de vida a l’interior trobe el seu lloc i portar serveis bàsics al territori”. Itinerant va començar a l’Alt Palància i s’ha posat recentment en funcionament a les comarques de la Vall d’Albaida i al Comptat.

Pressupost a cada conselleria

La directora general d’Avant ha declarat que “sabem que la lluita contra la despoblació és un tema complicat perquè són dècades amb aquest desequilibri territorial però estem al bon camí, fent aliances a tots els nivells, amb les universitats, a través de la Càtedra Avant, amb les diputacions i mancomunitats, amb el Ministeri i treballant amb totes les conselleries que estan posant aquesta mirada del món rural als seus pressupostos”

En aquest sentit, Jeannette Segarra ha assenyalat que al pressupost d’aquesta Direcció General se sumaran les inversions que cada conselleria destina a accions concretes per a la lluita contra la despoblació, en col·laboració amb Avant i ha posat com a exemple el treball amb els AEDL´s a el territori, desenvolupat al costat de la Conselleria d’Economia, a través de Labora, així com la instal·lació de la fibra als territoris d’interior i la formació en competències digitals, un treball desenvolupat al costat de la Conselleria d’Innovació i Universitats.

Així mateix, Segarra ha recordat que s’està treballant, des de totes les àrees del Consell, per a l’elaboració de l’avantprojecte de la Llei integral contra la despoblació, que estarà llest a principis del 2022 i que, en breu, s’iniciarà el procediment de participació informació pública.