Javier Castroviejo, ex-responsable de la Unesco per a reserves de la biosfera: “Una reserva de la biosfera pot tirar arrere el fracking” (…) “No entenc perquè a Els Ports no van voler accedir a ser una reserva”

897
Javier Castroviejo, a l'Alberg La Parreta de Vilafranca

Javier Castroviejo, a l'Alberg La Parreta de Vilafranca
Javier Castroviejo, a l’Alberg La Parreta de Vilafranca
“Una reserva de la biosfera pot tirar enrere un cementiri de residus nuclears o la fractura hidràulica. Evita la lapidació del territori”. Així de contundent s’ha mostrat Javier Castroviejo a Vilafranca, en el si de les Segones Jornades d’Història Natural dels Ports, desenvolupades a l’Alberg La Parreta. Castroviejo, biòleg, ha estat director de l’Estació Biològica de Doñana, assessor de Félix Rodríguez de la Fuente i responsable de Consell Internacional de Coordinació del MaB de la UNESCO (Home i Biosfera). El biòleg ha apuntat que aquesta figura de la Unesco, que preserva els valors naturals dels territoris “pot ser preventiva contra el fracking. Però hi ha gent que prefereix el fracking. Hi ha qui té indústries contaminants, amb mortaldat tremenda en càncer, però no volen que s’investigue. I mira, són feliços, o es consideren feliços. Què li anem a fer, tothom té la potestat de cometre certs errors”.

Informat sobre l’intent que va fer la Mancomunitat dels Ports i el Maestrat de Terol perquè la zona optés a ser reserva de la biosfera ha manifestat no entendre per què el procés es va fer enrere. Per Castroviejo “és una figura enormement flexible que fomenta la participació ciutadana i el desenvolupament econòmic. Les activitats tradicionals en matèria forestal, ramadera i d’esplai, no implica cap tipus de restricció o traves. No sé què els van poder explicar a la gent d’Els Ports, com no estava no ho sé, però per descomptat es manipulen moltes informacions. No van voler, com hi havia pobles abans que no volien escoles perquè deien que els mestres eren ganduls. Estan en el seu dret”.

De fet, segons ha recordat “la Comunitat Valenciana és l’única de les autonomies de l’estat espanyol que no compta amb una reserva de la biosfera. Igual és que no la volen. Estem al país de les oportunitats perdudes”.

Analitzant aquesta figura de protecció instaurada per la Unesco ha incidit que a la resta d’Espanya s’han incrementat les reserves de la biosfera “i l’experiència diu que ningú vol esborrar-se. És més, estem parlant d’una figura flexible. El territori inclòs es pot ampliar, modificar o disminuir i fins i tot eixir”.

Creu Castroviejo que una reserva de la biosfera aporta al territori “una distinció per al turisme. A més li proporciona i ofereix una ordenació del territori ja feta. No cauen els milions del cel, però es pot entrar en una xarxa nacional, optar a ajudes per el territori, porta només avantatges”.

Pel que fa a les ja existents ha comentat que “si fos una cosa tan restrictiva i tan negativa s’hagueren esborrat la majoria”. Castroviejo apunta que en contra de la protecció del territori “hi ha els interessos dels partits polítics”.