Jaime Vives Lorenz en clau CF Vilafranca: jugador, entrenador i cronista del segle XX

674
PUBLICITAT

Fa unes setmanes Vilafranca deia adéu a Jaime Vives Lorenz, qui va ser el primer alcalde de la democràcia.

Vives també tenia moltes altres aficions i una d’aquestes era el futbol. Va ser jugador del primer equip federat a l’any 1977 i també a meitat dels 90 entrenador del primer equip junt a Enrique Monfort i a finals de la mateixa dècada, entrenador de l’equip juvenil junt a Jose Vicente Tena, amb el qual a l’any 2000 va viatjar fins a la República Txeca per participar a la Czech Budweis Cup on l’equip rebia el premi a l’esportivitat.

Després Jaime va seguir l’actualitat del futbol vilafranquí com un aficionat més, apropant-se de tant en tant a fer fotografies en dates especials.

Altra faceta a la qual destacava Jaime era l’escriptura i ell va ser l’autor d’un text sobre els 80 anys d’història del futbol a Vilafranca, que va ser publicat a la revista Vila d’octubre del 2000, del qual les linies que venen a continuació en són un extens resum.

En aquest article, Ja¡me repassava com havia estat el passat d’aquest esport a la localitat, situant els inicis a 1919-1920 a l’explanada del Llosar on actualment es troben el Restaurant L’Escudella i els apartaments Mas Llosar. Es tractava d’estudiants de Vilafranca junt a d’altres amics i uns anys més tard ja s’organitzaven partits amistosos a la temporada d’estiu amb pobles com Les Coves, Alcalà, Salsadella o Sant Mateu…

Als anys 30 es va habilitar un camp de futbol a la tancada junt a la Font del Gat, també coneguda com la Font del Serrito. L’equip feia desplaçaments a altres localitats en camió i els partits acabaven amb un berenar al qual l’equip local invitava al visitant. 1934 va ser un gran any per a l’equip vilafranquí, guanyant 6 partits dels 10 disputats, destacant jugadors com Amadeo Colom, Emilio Artola i Amadeo González. La Guerra Civil va suposar el final de la pràctica esportiva per aquest grup de jugadors.

Després de la Guerra Civil, es donen una sèrie important d’esdeveniments fins 1977, any que es federa de forma oficial el CF Vilafranca.

S’inaugura el Camp del Convent, escenari futbolístic durant més de 30 anys fins la seua desaparició al 1973 amb la construcció de les vivendes de l’actual carrer Mossén Joan Puig.

Als anys 50 Vilafranca tenia un equip excepcional, amb Luis Tena de capità, derrotant per 11-1 a Les Coves i als anys 60 es formaven diversos equips durant l’estiu, amb el Rex format per seminaristes.

La dècada dels 70 és recordada per “despredegar” el camp, s’havien de llevar totes les pedres més grosses que estaven pel terreny de joc. Vilafranca tenia un gran equip sent freqüents els partits amb el Benassal, el Catí o l’Albocàsser. Jugadors destacats van ser el porter Luis, Toni, José, Joseret o Casanova.

Quan desapareix el Camp del Convent, van passar uns anys d’incertesa, pero finalment es va alquilar un bancal a la zona del Serrito, darrere la Serrería Herrero. Allí va començar el futbol federat a Vilafranca, amb Juanito Bordàs, un dels millors jugadors de la història del club. Al 1981 el terreny de joc s’ubica on l’actual Camp del Serrito, que seria de terra fins la temporada 1991-1992.