Ismael Boix i Nesca vencen en Ares

322
Ismael Boix i Nesca vencen en Ares
Ismael Boix i Nesca vencen en Ares

Ismael Boix va llançar el seu barret a l’aire. Porta des dels 9 anys com a pastor i ahir, amb uns quants més a les seues esquenes, sempre entre gossos i bestiar, i cinc competint en concursos, es va alçar amb la victòria en el seu primer campionat de gossos de rabera. I ho va fer en el concurs de referència a la Comunitat Valenciana, en el d’Ares del Maestrat.

Organitzat per Julio Bayot el Concurs de Gossos de Rabera d’Ares congrega cada any als millors de Comunitat Valenciana, Catalunya, Navarra i Euskadi. Enguany ha sigut l’edició que ha comptat amb més participants de la Comunitat Valenciana, fet que posa en relleu l’afició que està sorgint en una pràctica molt més arrelada a Catalunya, Navarra, Euskadi i França.

Ismael Boix va obtenir 166 punts. En segon lloc es va classificar Julio Bayot amb 164 punts i en tercer lloc Jesús Beneito amb 162. Julio Bayot va obtenir els 164 punts amb la seua gossa Chispa i Jesús Beneito amb Daina. Hilari Novillo va rebre el guardó a la millor indumentària, aspecte que cada any també es puntua.

La majoria de gossos eren Border Collie, encara que també van corretejar pel camp de competició el Pastor Basc i el Gos d’Atura Català.

Que el concurs ha calat entre el públic com a espectacle ho mostra el fet que enguany s’haja doblegat el públic assistent. Bona part de públic pertanyia al sector agrícola i ramader encara que nombrosos visitants, que gens tenen a veure, no es van resistir a acostar-se a la Canada d’Ares per a veure les evolucions d’ovelles i pastors.

El concurs és el colofó a diverses activitats entorn del món dels pastors. Durant el mes de juny els restaurants de la localitat ofereixen menús especials que evoquen la gastronomia dels quals ixen a la muntanya a “guardar” ovelles. A més, per a complementar el concurs des de l’oficina de turisme d’Ares s’han oferit durant el cap de setmana visites guiades al Barranc dels Molins, la Cova del Castell i la Nevera. Així mateix, els més menuts, han participat en el concurs de dibuix infantil sobre les ovelles i el pasturatge.

-Concursos en tota la Comunitat Valenciana

A poc a poc la celebració de concursos de gossos de rabera s’ha introduït en la geografia valenciana. En les comarques del Sud el concurs d’Agres ha estès l’afició en terres valencianes i alacantines. A Castelló se celebren les proves d’Ares -la degana-, Morella i Atzeneta del Maestrat. Amb els concursos molts pastors i aficionats als gossos, especialment la raça Border Collie, es llancen per a guiar a les ovelles amb els gossos a través de tancats o per a introduir-les en el cercle.

-La dificultat del corral

Ahir cap dels participants va aconseguir introduir a les ovelles en el tancat. “És el segon any que no ho aconsegueix ningú”, comentava Julio Bayot. Cada any les proves que han de superar pastors i gossos canvien per a fer més atractiu el concurs. Enguany es va valorar de manera especial la conducció del bestiar. Un altre dels atractius d’Ares és el “guerreres” que són les ovelles. Així ho descriuen els participants catalans, bascos i navarresos. I és que les ovelles del Maestrat són “dures”. Per a fer més equilibrada la participació dels concursants hi ha cinc ramats diferents que es van alternant per a cadascú dels diferents participants. Açò no ocorre en altres concursos on el bestiar és el mateix per a tots els concursants i en funció de l’ordre aquests tenen més possibilitats o menys de treballar millor amb el bestiar.