Investigació “orgànica” de l’art rupestre llevantí

90
FOTO. Universitat de València (grup d'investigadors)
FOTO. Universitat de València (grup d'investigadors)

Un equip d’investigadors de la Universitat de València, així com d’altres entitats, ha dut a terme una exhaustiva anàlisi dels components orgànics, proteïnes, comunitats bacterianes i ADN de les pintures rupestres del Parc Cultural Valltorta-Gasulla. Així, l’estudi, publicat en la revista Scientific Reports, podria portar a replantejar la cronologia de les pintures.


Segons indica l’estudi, l’anàlisi s’ha realitzat utilitzant tecnologies òmiques (aquelles que estudien la totalitat dels gens, proteïnes o organismes). Entre les troballes més destacades, cal assenyalar que en els pigments utilitzats hi havia llet bovina, la qual cosa pot indicar que les pintures es van realitzar en un moment de la prehistòria en la qual els pobladors de la província serien ramaders. Amb açò, l’art rupestre llevantí de la Valltorta se situaria en el Neolític.

Les mostres per a realitzar les anàlisis s’han pres de tres figures de la Cova de la Saltadora (un arquer, una cabra i un cérvol) i d’un conjunt de mostres de control d’una paret sense motius pictòrics.

Cal recordar que les pintures rupestres del Parc Cultural Valltorta-Gasulla són patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.