Instal·lat en Llucena el primer sismògraf de la província

323
Visita a l'observatori forestal que la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural i Transició Ecològica té situat a Llucena, on s'ha instal·lat el sismògraf
PUBLICITAT

El observatori forestal de la Conselleria d’Agricultura situat a Llucena acull el primer sismògraf de la província de Castelló, que ja està en funcionament. La instal·lació ha sigut impulsada per la Diputació de Castelló. El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la diputada provincial de Medi natural, María Jiménez, ho han visitat.

La inversió ha sigut de 25.500 euros, dels quals 24.000 estan destinats a la instal·lació i 1.500 al manteniment. Tal com ha explicat Martí, “ha sigut possible gràcies a un conveni del àrea de Medi natural de la Diputació de Castelló i la Universitat d’Alacant, i ha comptat amb la supervisió de l’Institut Cartogràfic de la Comunitat Valenciana”. Martí ha destacat que es tracta d’una eina “d’última generació” capaç de detectar un moviment sísmic produït en qualsevol part del món.

El sensor s’ha instal·lat a deu metres sota terra cobert de materials específics per a esmorteir lleus moviments i evitar que es confonguen amb un moviment sísmic. A més, durant la visita s’ha explicat que, malgrat que la província de Castelló no és un territori propens a moviments sísmics de risc, aquest sismògraf ajudarà a detectar en quins llocs hi ha falles en moviment i així controlar els moviments de menor intensitat.

A la visita també han assistit José Delgado, del departament de Ciències de la Terra de la Universitat d’Alacant, el director de l’Institut Cartogràfic, Xavier Navarro, el director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, en representació de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i l’alcalde de Llucena, David Monferrer.

Jiménez ha volgut agrair a totes les administracions implicades “el seu treball i dedicació perquè aquest projecte tirara avant i el sismògraf ja estiga en funcionament”. “Aquesta iniciativa respon a la necessitat de disposar d’un nou dispositiu de control i estudi de possibles activitats sísmiques a les nostres comarques”, ha afegit Jiménez, la qual cosa implica poder disposar d’un informe anual dels mesuraments a la província.

Sobre aquest tema, la responsable de l’àrea de Medi natural ha afirmat que es tracta “d’un avanç molt important per a equiparar-nos a València i Alacant”.