Indústria i Medi Ambient creen un grup de treball per a agilitzar la tramitació i accelerar els projectes d’energies renovables

106
PUBLICITAT

-Comptarà amb la participació dels directors generals, subdirectors i caps d’àrea de totes dues conselleries, que mantindran reunions cada 15 dies
-L’objectiu és prioritzar i agilitzar la gestió d’informes, així com millorar la coordinació entre tots dos departaments per a “desembossar els projectes” i “evitar dilatar els temps de manera innecessària”

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, i la consellera d’Infraestructures i Medi Ambient Salomé Pradas, han acordat aquest dimarts la constitució d’un grup de treball tècnic de tots dos departaments per a agilitzar els tràmits i accelerar el desenvolupament de projectes d’energies renovables en la Comunitat Valenciana.

Aquest grup de treball mantindrà reunions quinzenals per a consensuar decisions relacionades amb l’emissió d’informes, requisits, limitacions i canvis en els projectes. Tindrà caràcter tècnic i estarà compost pels directors, subdirectors i caps d’àrees de cada departament implicat en la tramitació dels expedients d’energies renovables de les dues conselleries.

Per a Montes, “és fonamental que totes dues conselleries estiguen perfectament alineades i tinguen bona comunicació per a acabar definitivament amb el col·lapse actual i els retards en la tramitació dels projectes que venen, en bona part, provocats per la falta de coordinació existent en l’anterior govern”.

Segons ha explicat la titular d’Indústria, l’objectiu prioritari és “millorar la coordinació entre totes dues conselleries per a “evitar les duplicitats i l’exigència d’informes innecessaris” i d’aquesta manera “desembossar” els actuals expedients de projectes fotovoltaics heretats “prioritzant i agilitzant la gestió”. Es tracta, en paraules de la consellera, d'”establir procediments conjunts per a guanyar en eficiència i reduir significativament els temps en la gestió dels expedients”.

Nuria Montes ha recordat que la Comunitat Valenciana ha sigut l’autonomia que menys energia sostenible ha generat en els últims anys i ha assegurat que per al Consell “és essencial revertir aquesta situació i avançar en la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic, al mateix temps que trobem solucions eficients per a garantir el subministrament energètic per als sectors productius”.

“L’energia solar fotovoltaica, pel nostre clima i orografia, és especialment important i per això, trobar solucions al fre d’aquesta tecnologia és “urgent i imprescindible, sempre assegurant la seua compatibilitat amb l’entorn i els usos agrícola i ramaders”, ha remarcat la titular d’Indústria.

Salomé Pradas ha destacat que la tramitació dels expedients per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques és un procés complex que no sols involucra a dos departaments de la Generalitat “sinó a diferents aspectes legals, ambientals i tècnics”. Per això, considera que aquest òrgan serà clau per a agilitzar els processos.

“I, a més -ha ampliat Pradas- estrenyerem la col·laboració i la coordinació en totes les fases del procés administratiu perquè la instal·lació de noves plantes fotovoltaiques es faça de la mà dels municipis i s’ajusten a la nostra normativa de territori i paisatge”.

En aquest sentit, Pradas ha lamentat “l’herència rebuda de 400 expedients pendents” i ha destacat altres mesures com l’impuls d'”una reforma normativa en matèria d’energies renovables i ordenació del territori”. A més, la consellera ha avançat que el futur decret llei de Simplificació Administrativa “reduirà la burocràcia per a la instal·lació d’infraestructures d’energia verda”.

Segons el parer de Salomé Pradas, el grup de treball “és l’eina que necessitàvem no sols per a agilitzar la tramitació dels expedients i evitar duplicitats, sinó també per a garantir la salvaguarda i protecció del nostre territori per a aconseguir la necessària harmonia entre la implantació de les renovables i el respecte pel Medi Ambient”.