Nota de premsa de la Generalitat Valenciana
-La Conselleria compta amb un procediment d’actuació davant d’una possible situació de maltractament a una persona gran
-Helena Ferrando destaca el protocol “com a eina per conèixer les actuacions a realitzar i els possibles instruments a utilitzar”
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat un procediment d’actuació en col·laboració amb els equips municipals de serveis socials que fixa les pautes que s’han de seguir davant la possible detecció de maltractament a una persona gran.
El secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha explicat que aquest procediment pretén “descriure les actuacions que han de realitzar els professionals dels serveis socials municipals davant el coneixement o la sospita que una persona gran pugui trobar-se en una situació de maltractament “.
D’aquesta manera, el procediment d’actuació aborda quines són les pautes a desenvolupar davant els maltractaments que es produeixen en l’àmbit familiar o domèstic, que “són en els que normalment es desenvolupa”, ha aclarit Ibáñez.
El procediment dota, per tant, als serveis municipals dels procediments específics i instruments necessaris per a la detecció, valoració i intervenció de tots els professionals que participen en l’atenció social per tal de coordinar les actuacions dels serveis implicats en aquests casos.
El secretari autonòmic ha insistit que pretén ser “un instrument facilitador i orientatiu tant de les actuacions a realitzar, com dels possibles instruments a utilitzar al llarg del procés” i ha posat èmfasi en “el caràcter prioritari i rellevant d’una ràpida actuació davant la detecció d’una situació de risc “.
“Suposa intervenir en l’entorn familiar per a disminuir o eliminar els factors de riscos detectats i promoure els factors de protecció de la persona gran”, ha indicat Ibáñez.
Protocol d’actuació
Els principals tipus de maltractament que es troben en les persones grans són físics, psicològics o emocionals, sexuals, financers, negligència, abandó i vulneració dels drets fonamentals i autonegligència.
Per tallar aquesta situació, el procediment d’actuació estableix un diagrama de flux, quadres descriptius de les accions que contenen, així com documents orientatius o necessaris en la intervenció al llarg de tot el procés, que poden ser d’utilitat per al personal dels serveis municipals.
Intervencions
Davant la possible detecció d’una situació de maltractament, el procediment estableix dos tipus d’intervenció: prioritària i urgent.
La intervenció prioritària té com a objectiu eliminar i reduir el procés o les conseqüències de la situació de maltractament ja establert, minimitzant les seqüeles i sofriments causats.
Quant a la intervenció urgent, l’actuació del personal va encaminada a proporcionar la intervenció immediata quan hi hagi una situació de perill imminent relacionada amb la integritat física o necessitat d’eixida del domicili.