Nota de premsa Generalitat Valenciana
- La mesura s’adopta davant la impossibilitat que tenen les famílies per poder renovar els títols i perquè no perden els beneficis que els atorguen
- Oltra assenyala que aquesta mesura beneficiarà a 19.323 famílies nombroses i 2.106 famílies monoparentals de la Comunitat Valenciana
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit prorrogar un any la vigència dels títols i carnets de famílies nombroses i famílies monoparentals expedits a la Comunitat Valenciana davant l’emergència sanitària provocada per la pandèmia COVID-19.
La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que s’ha decidit prendre aquesta mesura “perquè som conscients de les dificultats que tenen les famílies per a poder sol·licitar la renovació d’aquests títols a causa de la limitació de circulació i al confinament decretat per l’estat de alama que viu el país”, i que impedeix a moltes d’elles, que no tenen accés a la tramitació telemàtica, realitzar-ho de manera presencial.
Així, amb la finalitat que aquestes famílies no perden l’accés als beneficis als quals els donen dret, s’estableix prorrogar de manera automàtica fins al dia 14 de març de 2021 la validesa dels títols i carnets de famílies nombroses i els títols de famílies monoparentals que hagen caducat o caduquen entre l’1 de juny de 2019 i el 13 de març de 2021.
La vicepresidenta ha assenyalat que aquesta mesura adoptada pel seu departament beneficia a 19.323 famílies nombroses de tota la Comunitat Valenciana, 10.623 de la província de València, 6.409 d’Alacant i 2.291 de la província de Castelló, i a 2.106 famílies monoparentals, de les quals corresponen 1.190 a la província de València, 654 a la d’Alacant i 262 a la de Castelló.
Es tracta, ha indicat Oltra, d’una iniciativa que pretén “pal·liar, d’alguna manera, l’impacte econòmic i social derivat d’una emergència sanitària i econòmica sense precedents i que repercuteix directament sobre la situació socioeconòmica de les famílies”.
Així, des de Vicepresidència s’ha considerat que “no atendre aquesta situació suposaria la pèrdua de beneficis per a les famílies en un moment en què més ho necessiten, igual que un impacte negatiu per a la infància i adolescència l’interés superior de la qual hem de garantir des de les administracions públiques”.
A les dificultats citades s’afig el tancament decretat de serveis administratius no essencials establit per l’estat d’alarma, que afecta un nombre important de sol·licituds dels títols de família nombrosa i de família monoparental pendents de resoldre i la tramitació dels quals pot retardar-se.
Oltra també ha assegurat que el personal que continua treballant en la tramitació d’aquests títols se centrarà en “agilitar les altes que estan pendents” referents als nous títols.
La resolució també ha recordat que, una vegada finalitzat l’estat d’alarma provocat per la crisi de la COVID-19, les persones titulars beneficiàries d’aquesta pròrroga tindran l’obligació de sol·licitar la renovació d’aquests, sense esperar que es complisca la data límit del 14 de març de 2021.
Així mateix, en els casos que durant el període de la pròrroga es produïsca l’extinció del títol de família nombrosa o monoparental per complir l’última persona descendent els 26 anys i no tindre un grau de discapacitat igual o superior al 33%, no podran fer ús dels beneficis associats al títol una vegada superada la data d’extinció del mateix i, a partir de la qual la pròrroga automàtica deixaria de tindre efectes
Beneficis
En aquests moments, a la Comunitat Valenciana hi ha 66.663 títols de famílies nombroses: 32.139 a la província de València, 25.580 a la d’Alacant i 8.944 a la província de Castelló.
Respecte als títols de famílies monoparentals, la quantitat és de 13.483, dels quals 7.650 corresponen a València, 4.139 a la província d’Alacant i 1.694 a la província de Castelló.
Cal recordar que l’obtenció d’aquests títols té múltiples beneficis per a les persones que els tenen reconeguts.
Per a totes dues modalitats se’ls apliquen deduccions en matrícules universitàries i de formació professional, punts per a l’elecció de centre educatiu i beques de menjador, descomptes en transport i deduccions en el tram autonòmic i estatal de l’IRPF.
En el cas dels títols de famílies nombroses, a més se’ls apliquen bonificacions en l’IBI i altres impostos municipals i l’accés al bo social contra la pobresa energètica. A les famílies que tenen el títol monoparental se’ls considera un col·lectiu prioritari en ajudes al lloguer.