Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

La vicepresidenta del Consell visita a l’Alfàs del Pi a 12 persones amb diversitat funcional intel·lectual que participen en el programa d’estades del IVASS

– Per primera vegada la Conselleria d’Igualtat ofereix aquestes estades a persones amb diversitat funcional física o sensorial

– El pressupost per a enguany s’ha incrementat en 100.000 euros

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha destinat enguany un total de 971.700 euros per a finançar els programes d’estades vacacionals dirigits a persones amb diversitat funcional, organitzades per l’Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària (IVASS) i per entitats sense ànim de lucre que desenvolupen aquest tipus de programes vacacionals.

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la visita que ha realitzat a l’Alfàs del Pi a 12 persones amb diversitat funcional intel·lectual del IVASS que participen en el programa d’Estades Vacacionals organitzat per l’entitat.

Durant la seua visita al recurs vacacional, en la qual ha pogut observar les activitats d’oci i temps lliure, la vicepresidenta ha posat l’accent en els beneficis d’aquest tipus de programes per als participants “ja que promouen l’autonomia de les persones amb diversitat funcional i afavoreixen la seua integració en la comunitat”.

Oltra ha indicat que aquesta visita serveix per a evidenciar “el positiu que és per a un col·lectiu de persones amb diversitat funcional poder tenir vacances com tenim la resta”.

Així mateix, la titular d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha ressaltat que “per al sector turístic és també positiu perquè, ara estem a l’estiu, però aquestes estades vacacionals es fan també al llarg de l’any i posen en valor el turisme i generen un turisme inclusiu”.

“La gent que ve a estar en un hotel, al costat d’una platja meravellosa com és la de L’Alfàs del Pi, sap que aquesta societat és plural, diversa i genera un sentiment comunitari”, ha indicat Oltra.

En el transcurs de la visita, Mónica Oltra ha conversat amb els cinc voluntaris i voluntàries, amb el personal de coordinació i amb els usuaris i les usuàries de les residències Carmen Picó d’Alzira i PRAGA de Rocafort, que s’allotgen en l’hotel Rober Pal·las de la platja de L’Albir.

Referent a açò, la vicepresidenta ha volgut “posar l’accent en aqueixa labor tan important que fan els voluntaris perquè persones que pertanyen a col·lectius més vulnerables puguen tenir vacances com tenim la resta”.

Estades vacacionals per a tots

La vicepresidència i conselleria d’Igualtat finança aquest tipus de programes a través d’una convocatòria anual a la qual poden accedir les entitats sense ànim de lucre que realitzen aquestes activitats i a través del IVASS.

Oltra ha recordat que en la convocatòria per a entitats sense ànim de lucre d’enguany la conselleria ha oferit per primera vegada el programa a persones amb diversitat funcional física o sensorial, ja que fins ara “les estades vacacionals estaven destinades exclusivament a persones amb diversitat funcional intel·lectual i/o paràlisi cerebral”.

“És la primera vegada que aquestes estades vacacionals no solament s’ofereixen a persones amb diversitat funcional, sinó també a persones que tenen discapacitat sensorial i física. Es tracta d’obrir el col·lectiu”, ha explicat la vicepresidenta.

A més, i amb l’objectiu que el programa arribe a més persones, Igualtat ha decidit ampliar en 100.000 euros el crèdit destinat enguany, de manera que el pressupost total és de 611.700 euros.

Amb el finançament de la conselleria les entitats sense ànim de lucre són les encarregades del desenvolupament al llarg de tot l’any de programes d’estades vacacionals per a persones amb diversitat funcional. Per a açò compten amb un adequat servei de suport de monitors, educadors i voluntaris per a garantir la seguretat i una atenció personal i inclusiva. Les estades estan dirigides a persones amb diversitat funcional intel·lectual, física o sensorial o amb paràlisi cerebral majors de 8 anys.

Per la seua banda el IVASS organitza tots els anys aquest tipus d’estades al llarg del mes d’agost per als usuaris amb diversitat funcional intel·lectual dels seus centres residencials i habitatges tutelats. Per al seu finançament el IVASS destina 360.000 euros.

Durant aquest mes, un total de 282 persones han gaudit en hotels i albergs de la Comunitat Valenciana, acompanyades per 129 joves voluntaris i voluntàries, i un equip de professionals integrat per coordinadors i subcoordinadores. A més, les estades disposen d’un servei mèdic-sanitari especialitzat, de metges i ATS i de trasllats en ambulàncies, que roman operatiu les 24 hores del dia.