Idees de futur per a activar l’arxiu fotogràfic de Cinctorres

1110
Una de les imatges antigues de l'arxiu fotogràfic de Cinctorres. Imatge cedida per Miguel Ángel Troncho
Una de les imatges antigues de l'arxiu fotogràfic de Cinctorres. Imatge cedida per Miguel Ángel Troncho
PUBLICITAT

“Retratos a la fresca” ha estat una de les activitats emmarcades en l’estiu cultural de Cinctorres. Malgrat que no ha pogut finalitzar com s’havia previst a causa dels rebrots de coronavirus, el projecte ha estat molt profitós per començar a datar les imatges de l’arxiu fotogràfic municipal i, alhora, per a ampliar-lo.

La idea naix fa dos anys quan es crea el llibre del 150é aniversari de la construcció de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia però no es posa en marxa fins ara. “En aquell moment vam trobar-nos amb algunes fotografies sense data que volíem incloure al llibre i vaig preguntar a la gent major més propera si tenien alguna idea. Així vaig visualitzar una bona activitat per a la gent gran del poble”, apunta Alba Tejera, organitzadora de “Retratos a la fresca”.

La dinàmica ha estat projectar una quinzena d’imatges per sessió, que han estat els dimecres d’agost, i que les persones participants les pogueren veure i comentar entre totes la data aproximada de realització, el lloc fotografiat, la gent que apareix i la temàtica. “És sorprenent com a partir d’una activitat que pot paréixer una senzilla iniciativa cultural es pot descobrir tanta informació històrica. Moltes vegades una simple imatge aporta molta més informació, i més fiable, que un document escrit”, comenta Miguel Ángel Troncho, organitzador de “Retratos a la fresca”.

Una de les sessions d’aquest estiu de “Retratos a la fresca” a Cinctorres. Foto: Miguel Ángel Troncho

En les primeres sessions van ser al voltant de 40 les persones que es van arrimar fins a la plaça del Sant Lluís a passar una nit a la fresca xarrant i coneixent coses del municipi. “Estem molt contents perquè la gent ha respost molt bé, s’ha animat i fins i tot ens ha posat més feina. Hem rebut fotografies que la gent tenia a casa sense saber d’on i de quan eren amb l’objectiu d’escanejar-les i cedir-les a l’arxiu municipal per ampliar-lo i organitzar-lo. Això demostra que la gent li està donant valor a les fotografies antigues i aquest també era un dels objectius del projecte”, explica Miguel Ángel Troncho. Per la seua banda, Alba Tejera destaca que “ha sigut molt divertit posar en marxa l’activitat i veure com s’ha anat transformant. Pensàvem que tindríem un públic més major i ha acabat sent una activitat intergeneracional en la qual molts xiquets venien a escoltar la gent més gran i a aprendre de les fotografies antigues”.

La situació sanitària ha aturat l’activitat però idees de futur n’hi ha moltes: exposicions, llibres, converses amb historiadors, etc. “No hi ha cap continuació confirmada però ens agradaria poder fer noves trobades en moments assenyalats com Nadal o Pasqua i seguir motivant a la gent que ho ha agarrat amb ganes”, comenten els organitzadors Alba Tejera i Miguel Ángel Troncho. El que està clar és que en menys d’un mes s’han pogut datar moltes de les fotografies cedides que estaven descuidades a l’arxiu municipal de Cinctorres i que ara ja, com a mínim, tenen data de naixement.