Human Land, el paradís per als amants del formatge

202
Empresa Formatges de Catí
PUBLICITAT

El formatge és un dels grans productes de la gastronomia mundial. Untat, a mossegades, fos, gratinat… la cuina i el formatge són dos elements indissolubles per l’amplíssim ventall d’oportunitats que brinda aquest aliment, l’origen del qual forma part de la història del territori Human Land. La ramaderia ha estat una de les fonts econòmiques principals de la comarca de l’Alt Maestrat. Ingressos que podien venir de la llana, de la carn o, per exemple, de la llet o els seus derivats. Aquesta opció continua funcionant a gran rendiment a Benassal i Catí, amb dues empreses de fabricació de formatges que obtenen una gran valoració entre la clientela: Formatges de Catí i El Poble Benassal.

Pel que fa a l’empresa benassalenca, El Poble s’ha situat en el mercat com una empresa familiar dedicada a la fabricació, distribució i venda de formatges de manera artesanal i de diferents tipus per a tots els gustos. Formatges frescos, mató, i curats de major a menor graduació formen part del seu catàleg de venda. A més, compten amb productes estrella com les potents mescles entre el formatge i ingredients com la tòfona o l’avellana. És a dir, tradició i innovació van del braç en El Poble de Benassal.

L’artesania a l’hora de fabricar el formatge també és un signe distintiu en Formatges de Catí. Aquesta formatgeria ha obtingut premis en els certàmens més rellevants del panorama gastronòmic mundial i nacional. En els Premis World Cheese 2021-2022, els seus productes van obtenir tres plates i un bronze, mentre que en la VI Fira del Formatge Artesà de Montanejos van guanyar dos ors en a millor premsatge d’ovella i de cabra. De fet, la gamma de productes que són capaços de fabricar comença des de la procedència de la llet -ovella i cabra- fins al tipus de maduració, de forma o de mescla, com el romer, la tòfona o el vi.

En tots dos casos, l’excelsa qualitat en els processos configuren productes que no deixen indiferent al consumidor. Sabors diferents per a tota mena de paladars i de gustos. La fabricació de formatges està cada vegada més present en la parcel·la econòmica comarcal, perquè també a La Torre d’en Besora ha nascut, des de fa una dècada ja, la productora Masia Els Masets. En les seves instal·lacions es fabriquen productes lactis de quilòmetre 0. És a dir, la procedència de la llet és de les seves pròpies vaques i ovelles. Un fet diferencial que els permet fabricar i distribuir més de 30 productes entre formatges, llets o quallades, barrejades amb productes especials com el torró. Una cadena de producció de la més alta qualitat situada en el cor del territori Human Land. Una comarca especial per als amants del formatge.