Herbers prepara un Aplec contra la despoblació

1094
Herbers
PUBLICITAT

La localitat d’Herbers, un xicotet municipi amb menys de cinquanta habitants empadronats, acollirà per cinquena vegada l’Aplec dels Ports en la seua XLI edició. Així es va fer saber dilluns passat després d’una reunió organitzada en el municipi. Des de l’organització, Adrià Serret ha assenyalat que per a ells és tot “un orgull” que la trobada se celebre en el municipi malgrat la gran càrrega de treball que això comporta. I és que els joves del municipi s’han compromès a dur a terme diferents activitats durant tot l’any i fer possible que el nou Aplec d’Herbers estiga a l’altura.

L’organització principal estarà en mans d’unes quinze persones però, durant l’any, serà un nodrit grup d’uns trenta joves el que s’encarregarà de dinamitzar el municipi i realitzar diferents activitats. Així mateix, tots aquells que com Serret es posaran a la feina per a fer possible l’Aplec s’organitzaran en comissions de treball segons la seua disponibilitat, preferències i si actualment viuen o no al municipi. Per exemple, tal com comenta Serret, hi haurà “els qui s’encarreguen de temes com les xarxes socials o la pàgina web” i uns altres que ho faran “de temes més locals” com cercar i crear les infraestructures necessàries per a acollir la trobada.

El nou Aplec dels Ports suposarà per a Herbers un punt d’inflexió en la lluita contra la despoblació. Segons conta Serret, “el municipi ha passat en els últims cent anys de tenir uns 700 habitants als menys de cinquanta actuals” i això es conseqüència principalment de la despoblació i l’èxode rural. Per això, els joves que organitzen el XLI Aplec volen tractar en profunditat el tema de la despoblació, des d’un punt de vista pràctic i cercant solucions i iniciatives que ajuden als municipis a recuperar habitants. Per a fer-ho possible, “se cercaran a professionals en la matèria que puguen impartir xarrades i tallers” que aporten propostes per a dinamitzar els municipis i atraure a la població jove a ells.

Així mateix, una de les principals novetats d’enguany serà el canvi en les festes Pro Aplec. A causa que Herbers és un municipi xicotet i relativament allunyat de pobles més grans, la idea dels organitzadors és realitzar festes durant el dia. D’aquesta forma, “es realitzaran diferents activitats com excursions pel terme municipal amb menjars, visites a alguns dels punts més importants de la zona, tallers i jocs infantils”. De la mateixa manera, s’aprofitarà per a realitzar xarrades amb especialistes per tractar en profunditat i amb temps el tema de la despoblació i cercar solucions i aportar propostes.